Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tolerování špatných činů špatných lidí není projevem tolerance!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Suscitator

Před osmdesáti sedmi lety se v nacistickém Německu konaly letní olympijské hry, které byly nacisty vnímány jako velká sláva pro nacistický sen Adolfa Hitlera.

Článek

Sportovní akce měly ukázat světu, jak mocná a moderní je nacistická říše, a jak úspěšná je také v oblasti sportu. Mnozí sportovci a fanoušci se v té době shromáždili v Berlíně, aby se podívali na vynikající sportovní výkony a užili si atmosféru olympiády, ovzduší bylo nasáklé nacistickou propagandou.

Za pouhých pět let od konce XI. letních olympijských her v Berlíně se začal stavět Vernichtungslager Auschwitz II neboli Auschwitz-Birkenau, který byl nacisty vnímán jako vhodný nástroj pro nacistický sen Adolfa Hitlera.

Hrůzy, jež se tam odehrávaly, měly navždy zůstat skryty světu, protože dokazovaly, jak zrůdná a anti-lidská byla nacistická říše a jak důsledná byla v nelidském způsobu likvidace nevinných obětí. Mnozí známí politici a umělci v té době jezdili do Berlína, aby se účastnili různých společenských akcí a užívali si atmosféru hlavního města třetí říše, které bylo nasáklé nacistickou propagandou.

A co má společného s dneškem minulost?

Víc, než si dokážete v tuto chvíli domyslet.

Ustupujte zlu a nakonec nebudete mít kam ustoupit.

Ukrajinští sportovci umírají ve válce, kterou rozpoutalo Rusko, a ruští sportovci cestují po světě, jako by se nic nedělo. Zdá se, že svět opět toleruje nespravedlnost a utrpení.

A kdo z vás, byť jen předjímá, co se může stát za pět let?

XI. letní olympijské hry v Berlíně Adolf Hitler zneužil k tomu, aby šířil svou nenávist a propagandu. Zneužil je k propagaci nacistické ideologie a kultu osobnosti. Moc dobře věděl, že olympijské hry jsou ideální prostředek k propagaci jeho politických cílů. Nacistické Německo připravovalo olympijské hry jako svou show, kde chtělo předvést svou moc a ideologii světu, aby nacisté přilákali nové stoupence k nacistickému režimu.

Pět let po olympijských hrách, během kterých také vznikl famózní filmový dokument neuvěřitelné umělecké hodnoty, se začal stavět Vernichtungslager Auschwitz II neboli Auschwitz-Birkenau, který dalekosáhle překonal dosud tehdy známé definice hrůzy a zla.

Ani v nejhorší noční můře by nikoho nenapadlo, co nacisté doopravdy představují. Ani nejšílenější šílenec stižený tím nejexotičtějším šílenstvím by tehdy netušil, že mohou být ještě šílenější šílenci.

Proč si dnes znovu nechtějí přiznat ti, kdo nejvíc obhajují Rusko, jaké důsledky může mít tolerování špatných činů špatných lidí. Ale zdá se, že někteří lidé se zdají být příliš hloupí, aby se z historie poučili…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz