Hlavní obsah
Aktuální dění

Seniorky kvůli emisím zažalovaly Švýcarsko a soud jim dal za pravdu. Uspěje také žaloba na Česko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Markus Spiske on Unsplash

Sdružení KlimaSeniorinnen se rozhodlo zažalovat Švýcarsko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli tomu, že země dostatečně nekoná ve snižování emisí. U soudu uspěly. Podle českého spolku Klimatická žaloba by rozsudek mohly následovat i soudy v ČR.

Článek

Švýcarsko podle žaloby, kterou podalo sdužení KlimaSeniorinnen, porušuje právo na život tím, že nezvládá snižovat emise. Seniorky si u soudu stěžovaly, že vláda je nedostatečnou aktivitou v boji proti klimatické krizi vystavuje riziku úmrtí kvůli vlnám veder, kterými jsou ženy nad 75 let obzvláště ohroženy.

Tempo oteplování ve Švýcarsku je dvakrát rychlejší, než je globální průměr, potýká se také s rychlým táním ledovcům. Země zároveň neplní vlastní cíle snižování emisí skleníkových plynů.

Verdikt Evropského soudu pro lidská práva z 9. dubna 2024, proti kterému se nelze odvolat, dal seniorkám za pravdu a uznal, že Švýcarsko porušuje lidská práva, například respektování soukromého a rodinného života, které zahrnuje právo na příznivé životní prostředí. Rozsudek by tedy měl přimět švýcarskou vládu, aby revidovala své kroky ve snižování emisí a plnila tak cíl Pařížské dohody, že se teploty nezvýší o více než 1,5 stupně Celsia do roku 2100.

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že bude v této oblasti konat. „Společně s příslušnými úřady nyní analyzujeme rozsáhlý rozsudek a přezkoumáme, jaká opatření Švýcarsko v budoucnu přijme,“ stojí ve vyjádření ministerstva, které zveřejnila agentura Reuters.

KlimaSeniorinnen se zformovalo v roce 2016, tehdy mělo pouze 40 členů. Nyní jej tvoří více než dva a půl tisíce seniorek. První žalobu podalo ke Švýcarskému nejvyššímu soudu v roce 2020, bohužel však neuspělo. Sdružení se proto rozhodlo obrátit se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. KlimaSeniorinnen na případu spolupracovalo se švýcarskou pobočkou Greenpeace.

Naděje na úspěch české klimatické žaloby

„Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva je skvělou zprávou pro ochranu klimatu v Evropě. Státy musí výrazně zvýšit své úsilí zabránit změně klimatu a chránit tak naše lidská práva. Opatření v oblasti klimatu jsou zákonnou povinností a vlády musí dostát slibům jednat v souladu s vědeckými poznatky, Česko nevyjímaje,“ uvádí David Chytil, člen rady spolku Klimatická žaloba v tiskové zprávě.

Spolek sdružující bezmála 300 obyvatel podal spolu s dalšími žalobci klimatickou žalobu proti české vládě a ministerstvům v roce 2021. České soudy se však vyhýbaly řešení lidskoprávních otázek a pouze posuzovaly, jestli Česko plní své procentuální cíle. Kasační stížnost, kterou spolek podal, nyní posuzuje Nejvyšší správní soud. Ten řízení přerušil do doby, než Evropský soud pro lidská práva rozhodne v případu Švýcarska a Klimatická žaloba předpokládá, že závěry zohlední a že české soudy budou příkladu následovat. Evropský soud má podle spolku velkou autoritu a již v minulosti přispěl k vyšší ochraně environmentálních práv.

Rozhodnutí Evropského soudu navíc nemohlo podle Klimatické žaloby přijít v příhodnější chvíli – evropské vlády musí do června zveřejnit své klimatické plány do roku 2030, takže i v Česku nyní probíhá aktualizace strategických dokumentů. Evropský soud totiž v rozsudku mimo jiné stanovil také „klimatické povinnosti“, jako je stanovení cílů uhlíkové neutrality či snižování emisí, aby byly dodrženy závazky plynoucí z Pařížské dohody, na čemž byla, jak uvádí David Chytil ve svém komentáři pro Deník Referendum, postavena i česká žaloba. Česko je jedním z posledních států EU, který nemá stanovený cíl klimatické neutrality.

„Příběh švýcarských seniorek navíc ukazuje, jak důležité je pro klimatické spory komunitní organizování a občanská iniciativa zdola,“ dodává Chytil.

Autorka: Barbora Báštěcká

Zajímají vás další články o nezisku a občanské společnosti? Působíte v neziskovém sektoru a hodily by se vám užitečné informace, jak zlepšit vaši práci? Navštivte náš web Svetneziskovek.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz