Hlavní obsah
Věda

Přidání chuti pomáhá vědcům sledovat pohyb neutrin v astrofyzikálních systémech

Foto: Mikkehouse / Pixabay

Vědci doufají, že jejich aplikace v astrofyzice pomůže vyřešit dynamické rovnice, které vznikají při zrodu hvězd, supernov a dalších hvězdných systémů.

Článek

Složité uspořádání a velký počet neutrin ve hvězdných systémech znemožňuje vědcům jejich sledování. Podle odborníků jde o velký oříšek i při sledování pouhé části neutrin.

Podle tiskové zprávy zveřejněné Úřadem pro vědecké a technické informace amerického ministerstva energetiky, vědci přemýšleli nad způsobem, jak tento problém vyřešit. A podle jejich vědecké studie se to povedlo.

Nová metoda, která „přidává chuť neutrinům“, umožňuje používat nejmodernější hydrodynamické simulační kódy. Tento přístup zahrnuje rozšíření tradičních metod výpočtu pohybu neutrin tak, aby zahrnovaly kvantově mechanickou změnu chuti. Takový přístup snižuje složitý výpočet toho, jak se neutrina chovají ve složitých systémech.

Fyzika neutrin

Při sloučení supernov, nebo vzniku neutronových hvězd, dojde k vystřelení mnoha typů chemických a fyzických prvků do prostoru. Jako poslové změn pak putují vesmírem. Od fotonů po gravitační vlny. Od neutrin po těžké prvky. Všichni tito poslové poskytují vědcům nové poznatky o fyzice hvězdných objektů.

Aby vědci mohli tyto „posly“ používat, potřebují pochopit fyzikální vlastnosti neutrin, protože neutrina nesou podstatnou část energie těchto systémů. Kromě toho vědci potřebují porozumět interakcím s obsahem neutrin, aby dokázali předpovědět obsah těžkých prvků produkovaných při explozí hvězd a při slučování hvězd.

Neutrina

Podle vědců mají neutrina kvantově mechanickou vlastnost zvanou „chuť“. Tato chuť se může při pohybu vesmírem transformovat. Hlavním úkolem při sledování fyzického pohybu neutrin je změna jejich chuti v astrofyzikálních systémech, jako jsou supernovy s kolapsem jádra, nebo při slučování neutronových hvězd.

Metoda transformace chuti

Výzkumníci testovali metodu na typu transformace chuti neutrin nazývané „rychlá příchuť“, pro kterou jsou úhlové informace o neutrinech známým požadavkem pro transformaci. Výsledkem bylo, že metoda velmi dobře zachytila ​​růst transformace.

-IM-

Zdroje:

Aby vědci došli k tomuto závěru, použili zdroje z Národního vědeckého výpočetního střediska pro energetický výzkum. Při své práci také použili stroj Payne, který jim poskytla státní univerzita v Severní Karolíně.

Vědecká zpráva s otevřeným přístupem doi.org/10.1016/j.physletb.2023.138210

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz