Hlavní obsah
Věda

Roboticky asistované transplantace plic jsou na obzoru, má to ale rizika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svet2000/Pixabay

Po celém světě se ročně provede přibližně 4 600 transplantací plic. Ačkoli se roboti běžně používají k asistenci v chirurgii, pro transplantace plic se roboticky asistovaná chirurgie zatím nepoužívá.

Článek

„Transplantace plic prochází velmi náročným procesem, od výběru dárce přes operaci až po pooperační období,“ řekl MUDr. Jauregui. „Na rozdíl od jiných orgánů, které jsou všechny chráněny uvnitř těla, jsou plíce propojeny s prostředím prostřednictvím dýchání. Je to jeden z nejobtížnějších orgánů na transplantaci.“

Tým MUDr. Jaureguiho strávil hodiny v laboratoři prováděním roboticky asistovaných operací se syntetickými plícemi, než se přesunul na modely velkých zvířat. Chirurgové zjistili, že vyfouknutím plíce a spolehnutím se na pružnost kůže mohou použít menší řez pod hrudní kostí k odstranění a vložení plic.

Po dvou úspěšných roboticky asistovaných transplantacích plic začal tým MUDr. Jaureguiho spolupracovat s firmou zabývající se zdravotnickými zařízeními na vývoji robotických nástrojů speciálně pro transplantaci plic.

V únoru 2023 provedl tým MUDr. Jaureguiho ve Španělsku první roboticky asistovanou transplantaci jedné plíce. O tři měsíce později provedli druhou transplantaci jedné plíce. Oba pacienti vykazovali dobré zlepšení v pooperačním období a potřebovali pouze mírnou medikaci na pooperační bolest.

„Splnili jsme náš hlavní cíl pro tento minimálně invazivní přístup, kterým bylo snížit velikost chirurgického řezu a potřebu silných léků proti bolesti, které narušují hojení ran,“ řekl MUDr. Jauregui. „Jsme spokojeni s výsledkem prvních pacientů po transplantaci plic pomocí robotické chirurgie, ale musíme pokračovat v práci, abychom mohli tento typ operace nabídnout více pacientům.“

„Naším dalším cílem je provést oboustrannou transplantaci plic,“ řekl. „Letos plánujeme provést pět roboticky asistovaných procedur a 10 příští rok.“ Dalším cílem oddělení MUDr. Jaureguiho je rozšířit novou techniku ​​do více programů transplantace plic.

„Posledních několik let provádíme roboticky asistované, minimálně invazivní operace rakoviny plic,“ řekl MUDr. Jauregui, primář oddělení hrudní chirurgie a transplantace plic, Fakultní nemocnice Vall d'Hebron v Barceloně ve Španělsku. „Pacienti s rakovinou plic již využívají robotické platformy, aby jejich operace byla méně invazivní, ale pacientům, kteří potřebují transplantaci plic, je stále nabízena agresivní operace. Pro náš tým to nedávalo žádný smysl. Měli jsme pocit, že se věci musí začít měnit.“

Během debaty o výhodách a nevýhodách roboticky asistované transplantace plic, řekl MUDr. Albert Jauregui, PhD. účastníkům výročního zasedání a vědeckých zasedání Mezinárodní společnosti pro transplantaci srdce a plic (ISHLT), které se konalo v Praze, že je čas na robotickou chirurgii.

MUDr. Konrad Hoetzenecker, PhD, ředitel vídeňského programu transplantace plic v Rakousku, uznal, že „udržování co nejmenších řezů snížilo chirurgické trauma u pacientů s rakovinou plic, pokus o totéž s transplantacemi plic zní jako rozumný cíl.“

„Technika robotické transplantace plic je však předčasná a je otázkou, zda bude robotická platforma někdy vhodná pro podporu transplantace plic,“ řekl. „Na rozdíl od jiných hrudních výkonů je operační čas zásadním faktorem pro funkčnost implantovaného dárcovského orgánu. Využití robota při transplantaci plic znamená delší dobu operace a to představuje významnou hrozbu pro funkci štěpu a přežití pacienta.

MUDr. Hoetzenecker zdůraznil, že robotické platformy potřebují další významný vývoj, než se nakonec stanou běžnou možností pro transplantace plic.

-ima-

Článek byl upraven z tiskové zprávy AAAS.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz