Hlavní obsah
Názory a úvahy

Novela zákona o myslivosti je určitě nutná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: T Stejsky 72

Vidět 30-40 kusů zvěře mufloní nebo dančí je na Mělnicku běžné.

Novela je nutná, protože nám zvěř jinak sežere les.

Článek

Poslední dobou se velmi diskutuje novela zákona o myslivosti. Vyjádřím se zde ze své profese lesníka a myslivce. Zkoušky z myslivosti jsem složil v roce 1988 na lesnickém učilišti a myslivost mě provází celou mou lesnickou kariérou, protože myslivost patří k lesnictví, ale i naopak.

Nejvíce diskutovaná je možnost postihu při nesplnění plánu lovu a velikost honitby . Jsem pro postih z důvodu, že se stavy zvěře za posledních 15-20 let natolik zvýšily, že ve většině lesů bez plotu nevypěstujete nic. Byl jsem dlouhou dobu člen v několika MS a navštěvoval jsem i společné lovy v různých honitbách, tak jsem viděl, jak to kde chodí. Také jsem dělal mysliveckého hospodáře. Ty, co o tom něco vědí, těm je známo, že se dělá jarní sčítání zvěře podle kterého se počítá odstřel. Jak však chcete vysvětlit, že se ve spoustě honiteb toto sčítání nedělá a zvěř se uvádí podle potřeby spolku? Že je něco špatně je vidět při srovnání sčítání a výkazu odlovu v ČR za rok.

Sám jsem zažil na mou otázku, kam mám jít sčítat, odpověď, že nemusím, že sčítání je hotovo. Nebo výkaz odstřelu v honitbě 1400 ha za rok byl 2 ks srnčí zvěře. Nebo jinde v honitbě 1000 ha za rok výkaz odstřelu 2 ks černé zvěře. A to jsou jen tyto dva případy. Odstřel se dohání úhynem od aut a podobně. Nebo, když vám řekne myslivecký hospodář, že nestřílejí zvěř samičí, protože ta dává mláďata, které se později loví a podobné řeči.

Osobně mám názor, že za vysoké stavy zvěře mohou nejen myslivci, ale i zemědělci, kteří pěstují hlavně lány kukuřice a řepky. V kukuřici se zvěř nemusí ničeho bát. Poskytuje ji jak potravu tak kryt. Řepka je ráj pro divočáky. Tyto dvě plodiny vám omezí odlov na 3-4 měsíce v roce. Další omezení lovu jsou turisté, kterých je čím dál víc a chodí od rána do noci. V neposlední řadě se na zvyšování stavu podepsal způsob pronájmu honiteb od Lesů České republiky. Sice ne jediným, ale hlavním kritériem u LČR je cena. V těchto honitbách se většinou opět málo loví zvěř samičí, aby byl ten přírůstek a hlavně nějaká trofej.

Velikost honitby ať se sníží. Z mého pohledu lesníka to vidím jako to hlavní, co přinese snížení stavů zvěře. Proč si to myslím? Taková ta lidská vlastnost na kterou narážíme všude a to je lidská závist. Zvláště v Česku bohatě rozvinutá vlastnost. Lovci budou sedět u hranic a budou střílet, aby nic neodešlo k sousedům. Argument, že menší výměra nerespektuje potřeby zvěře, je jen špatný argument. To by nesměla být žádná honitba ani pod 1000 ha. Mohou zase pro zvěř fungovat oblasti chovu, jak to už bylo.

Další v navrhované novele je posílení práv vlastníků pozemků. V současném zákoně mají možnosti, jak se mohou podílet. Mohou si udělat zkoušku z myslivosti a zbrojní průkaz a s chutí do toho a ukažte, jak je to jednoduché. Myslím, že ve většině spolků jim je a bude umožněno lovit na svém.

Členové z řad ČMMJ se ohánějí tím, že to dělají zdarma a stojí je to jen peníze. K tomu dodám, že to není až tak pravda a většina to ví. Dnes každého, kdo dělá nějaký koníček, tak ho to něco stojí a to platí i v myslivosti. Je však spousta lidí, kteří z toho mají docela pěkné zisky třeba za prodej ulovené zvěře, ať už ze zvěře ulovené ofiko nebo upytlačené. Všichni dobře víme, že spousta myslivců také pytlačí.

Co je velký problém, tak to je úbytek myslivců nebo spíš bych to dnes nazval lovců. Znám a vím, že je i spousta spolků a myslivců, kteří myslivost dělají dobře. Bohužel je víc těch, kteří ani neuloví zvěř škodící, když jsou na čekané, protože čekají třeba na divočáky a nebo proto, že se to nedá sníst a stojí to jen peníze (náboje). Ruku na srdce - je to bohužel tak. Mladší generaci myslivost zřejmě moc nebere a někde do spolku ani nechtějí nové členy.

Myslivost byla zapsána do dědictví UNESCO, což je dobře. Opět na druhou stranu, když vezmu třeba dodržování zvyků a tradic nebo mysliveckou mluvu? Kde se tohle dodržuje?

Důležité je jak navrátit do honiteb zvěř drobnou? I když spolky vypouštějí koroptve, bažanty i zajíce velký efekt to nemá. Je sice pěkné, že jsou dotace na remízky, vodní plochy na nákup koroptví a zajíců … Vše jsou zbytečně vyhozené peníze, protože jak už píši výše, tak se neloví zvěř škodící a také, že zemědělská pole jsou tak velká a tak jedovatá (od postřiků) nejen pro zvěř, ptáky, hmyz, vodu ale taky lidi.

O myslivosti se dají psát dlouhé stránky. Myslivost je krásná pokud se dělá, jak má. Je spousta jedinců, ale i spolků kteří to dělají hodně dobře a funguje to na obě strany. Těm všem fandím. Ale jak píšu na začátku lesnictví patří k myslivosti, ale i naopak. Nikdo nechce všechnu zvěř vystřílet, jak to bohužel někteří podávají. K tomu co jsem napsal- je to můj názor na danou problematiku, z toho co jsem zažil, viděl a vidím i v současné době.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám