Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Proč se v našich lesích stále hospodaří holosečným způsobem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Stejskal

Porost sežraný kůrovcem. Pod tímto porostem se už nachází smíšený les tvořený hlavně listnatými dřevinami.

Desítky let se na lesnických školách učí, že holosečný způsob obhospodařování lesa je nejlepší. Je jednoduchý, rychlý, ale to, že není ekonomický a ekologický se už neučilo a asi neučí.

Článek

O nutnosti změnit způsob hospodaření v lesích se mluví hodně dlouho. Na toto téma už v roce 1990 proběhla „Lesnická mezinárodní konference“ ve Štrasburku. Další na stejné téma proběhla v roce 1993, 1998. Co se změnilo u nás od doby socialistického hospodaření v lesích? Nic moc. Kůrovcová kalamita ukázala, co je špatně. Bohužel se někteří lesníci a vlastníci nepoučili a stále hospodaří stejně špatně.

Ke konci 18. století začala výsadba jehličnanů, hlavně smrku, ve velkém a začalo se používat hlavně holosečné hospodaření jako jednoduchý způsob jak na těžbu, tak na obnovu porostu. Tyto porosty se většinou obnovují uměle (rychle sazenicemi ze školky a zase hodně jehličnanů). Dalších několik desítek let však „údržba“ takového lesa stojí jen a jen peníze. Další věc, která se stane při holoseči je, že se změní ekologické podmínky lesa a lesní půdy. V lesní půdě se zničí mikro a makro klima, vodní režim a teplota půdy. Teplota na takové holině může dosáhnout i 60 stupňů celsia. Už dlouho se o těchto problémech ví a mluví, tak proč stále holosečně se spoustou smrku a ne trvale udržitelně a přírodě blízkým způsobem?

Někteří lesníci a vlastníci lesů (a není jich málo) se obávají, že trvale udržitelné hospodaření je zvyšování nákladů. To je však nepochopení problematiky. Osobně si myslím, že jde hlavně o neochotu některých lesníků změnit své myšlení a tím styl hospodaření a vlastníkům, pro které pracují, vysvětlovat důležitost změny hospodaření a výhody, které to přináší. Po roce 1989 dokonce bylo u LČR i vyhrožováno revírníkům postihem, když nebudou přípravné dřeviny (např. bříza, jíva, jeřáb) vyřezány. A co je velmi důležité, že v lesním zákonu je dodnes dovolena holá seč až jeden hektar a někde dokonce i dva hektary. Tak proč se vlastně namáhat dělat něco jinak, když holosečným způsobem neporušuji zákon a je to jednoduché.

Zakončil bych to celé slovy jednoho lesníka: „Za kůrovcovou kalamitu nemůže kůrovec, ale monokulturní smrk, zvěř a státní „kůrovci“ sedící na úřadech.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám