Hlavní obsah
Cestování

Tady je příjemně: Osvěžující výlety Vysočinou, kde se schováte před horkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc

Trenckova rokle je v létě skvělým cílem výletu

Pokud hledáte příjemné výlety, které vám poskytnou únik před letním horkem, Vysočina je ideální místem. Máme pro vás 5 tipů, které vás zavedou do krásné přírody s příjemným chládkem.

Článek

Venkovní teploty pravidelně přesahují 30 stupňů, a proto je ideální čas vyrazit na Vysočinu, kde je vždy o pár stupňů chladněji. Přinášíme vám 5 tipů na výlety, které vám poskytnou příjemné osvěžení a únik před letním horkem. Poznáte přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka a Dářské rašeliniště, Trenckovu rokli, Národní přírodní rezervaci Žákova hora a Veselský rybník. Objevte krásy Vysočiny a užijte si příjemný odpočinek v  přírodě.

Foto: Koruna Vysočiny

Naučná stezka Kolem Zelené hory

Údolí Chlébského potoka

Prvním skvělým místem v horkých letních dnech je přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka, která je známá svými mořem bledulí. I když je toto místo nejvýznamnějším bledulištěm na Vysočině a je navštěvované především na jaře, má své kouzlo i v letních měsících. Procházka po březích potoka, kterou vás provede naučná stezka, je nenáročná a příjemná. Hustý listnatý les, který tuto stezku obklopuje, poskytuje příjemné prostředí i v horkých dnech. Návštěvníci se mohou těšit na čtyřkilometrovou naučnou stezku se pěti zastaveními, která seznamuje s flórou a faunou této rezervace. Olšiny a vlhké louky jsou jen některými z přírodních krás, které zde můžete objevit. Rezervací prochází trasa z části na povalových chodnících, takže se nemusíte bát náročného terénu.

Foto: Koruna Vysočiny

Chlébský potko

Dářská rašeliniště

Druhým výletem, který nabízí úlevu od horka, je naučná stezka Dářská rašeliniště. Tato stezka vede přes Národní přírodní rezervaci Dářko a Národní přírodní rezervaci Radostínské rašeliniště a nabízí pohled do nitra těchto unikátních lokalit ve Žďárských vrších, kde krajina připomíná severskou tundru. Tříkilometrová trasa je vhodná pro pěší i kočárky. Dřevěný povalový chodníček vám ukáže nitro blatkového porostu. Návštěvníci se mohou těšit na dvanáct zastavení a dvě vyhlídky, které jim umožní poznat krásy tohoto území. Výlet můžete spojit i s parádním koupáním ve Velkém Dářku, kde voda má vysokou kvalitu po dlouhou dobu, protože voda je zde kyselá díky rašeliništím, což znamená, že se zde nevyskytují sinice.

Foto: Koruna Vysočiny

Naučná stezka Dářská rašeliniště

Trenckova rokle

Dalším skvělým místem, kde se schováme před horkým letním počasím, je Trenckova rokle v údolí Bobrůvky. Do rokle se dostaneme z Drahonína nebo z Habří. Tato skalní soutěska je oblíbená díky svým vodopádům a kaskádám z nich nejvyšší měří čtyři metry. Tato divoká a nepřístupná rokle připomíná mnohým turistům Slovenský ráj a je velmi malebná. Kromě vodopádů a kaskád je v této rokli možné spatřit vzácný mech zvaný šikoušek zelený, který roste na tlejícím dřevě. Tato rostlina je silně ohrožená a vyskytuje se pouze na několika místech. Výlet do samotné rokle je náročný, protože vede po prudkých svazích a skalách, na některých místech je potřeba využít pomocná lana a řetězy.

Foto: Roman Šulc

Trenkova rokle u Drahonína

Žákova hora

Čtvrtým tipem je Národní přírodní rezervace Žákova hora, která patří mezi nejcennější a nejstarší chráněná území na Vysočině. Tato rezervace je příkladem dlouhodobého přirozeného vývoje smíšeného lesa a je chráněna již od roku 1933. Naučná stezka vede kolem této rezervace a umožňuje návštěvníkům objevit její krásy a zajímavosti. Stezka má délku 2,6 km a nabízí deset informačních panelů. Na naučné stezce potkáme Stříbrnou studánku, což je místo, kde byla vyhlášena CHKO Žďárské vrchy. A jen kousek od Žákovy hory najdeme pramen řeky Svratky, která zde začíná svou pouť, aby se spojila s Dyjí v Novomlýnských nádržích.

Foto: Koruna Vysočiny

Prales Žďárských vrchů na Žákově hoře

Veselský rybník

Posledním tipem je Veselský rybník, který patří mezi největší plochy na Žďársku. Na jeho břehu naleznete Vodní naučnou stezku, která je ideálním místem pro výlety v horkých letních dnech. Tato 2,5 km dlouhá stezka se zaměřuje na vodní živočichy a prostředí a je vhodná pro rodiny s dětmi. Během procházky se návštěvníci dozví mnoho informací o místní fauně a flóře. Stezka nabízí 10 informačních panelů s interaktivními prvky a úkoly spojenými s vodou. Na konci trasy je možné využít ohniště s vidlicemi na opékání a zahrát si na xylofon či litofon. Ti, kteří mají ještě energii, se mohou vydat na druhou stranu rybníka a navštívit ptačí pozorovatelnu umístěnou na dřevěné věži.

Foto: Vašek Šubrt

Vodní naučná stezka okolo Veselského rybníka

Vysočina nabízí mnoho možností, jak si užít letní dny bez ohledu na horké teploty. Přírodní rezervace, skalní soutěsky a naučné stezky poskytují útočiště před vedrem a zároveň přinášejí krásy a zajímavosti přírody. Každý z těchto výletů má své nezaměnitelné kouzlo a nabízí jedinečné zážitky. Takže neváhejte a využijte příležitost vydat se na Vysočinu.

A nezapomeňte si přibalit plavky, abyste si mohli užít také osvěžující koupání v jednom z mnoha rybníků na Vysočině. O skvělých místech na koupání jsme už psali, článek naleznete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz