Hlavní obsah
Lidé a společnost

Carmen Mayerová oslaví 80 let. Lásku našla až na podruhé, jejím utajeným otcem byl německý důstojník

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: foto CNC: Marek Patek / CNC / Profimedia (placená licence)

Mladá generace si Carmen Mayerovou pamatuje jako dámu se stříbrnými vlasy, dobrosrdečnou a klidnou. Ta starší ji zná jako zrzku s dlouhýma nohama, která se během chvíle stala trojnásobnou mámou. A vdávala se tak trochu z donucení!

Článek

Do povědomí mladších diváků se Carmen Mayerová nedávno nedostala v seriálu Jedna rodina, rodinná kronika toho ale prozrazuje daleko víc než jen talent pro komerční seriály.

Příběh nádherné Carmen se začal psát ve chvíli, kdy rodačka z chudé horské vsi na Mallorce Antonia Mar Torell Mir poznala cestovatele Charlese Mayera. Španělka ho pak následovala do Československa, kde vychovávali dceru Aidu a Carmen.

Jména vybírali s láskou k opeře

Jejich jména rodiče vysvětlovali láskou k opeře, navíc z nich přímo dýchal jih Evropy. Carmen byla v tomto směru mimořádně talentovaná, odmalička chodila na hodiny baletu a klavíru. Když si její maličké kamarádky hrály s panenkami a kočárky, ona seděla u gramofonu s maminkou a učila se o hudbě. Sama, tak to chtěla.

Na své dětství vzpomínala Carmen vždy s láskou a vděkem. Ví, že poválečná doba byla pro její rodiče velmi těžká. Přesto její maminka mluvila španělsky, francouzsky, italsky i německy.

Maminko, má sestra jiného tatínka?

A to ne náhodou. Až ve svých šestnácti letech se Carmen a její starší sestra Aida dozvěděly, že jejich biologickým otcem není Charles Mayer, ale důstojník německého wehrmachtu, který ke konci války pravděpodobně padl do zajetí a zemřel. Mluvilo se o tom, že zahynul v táboře v Jugoslávii.

„Na začátek je třeba říct, že vztah rodičů ke mně a k mé sestře byl trošičku odlišný. Aida byla totiž jiná, dalo by se říci hrubšího zrna. Utíkala z domova, měla různé kamarádšofty. Doma se moc nedržela, zatímco já jsem mámě ráda i pomáhala. Jednoho dne jsem se proto maminky zeptala, jestli sestra nemá jiného tatínka než já. A maminka mi řekla, že máme obě jiného biologického tatínka. A tím je Manfred,“ vzpomínala po letech Carmen.

S ním se její maminka potkala v roce 1940 v Berlíně. Byla sice provdaná za Charlese, ale i po šesti letech bylo jejich manželství stále bezdětné. Z nového vztahu se narodila Aida i Carmen.

Nevzali ji na školu, a tak šla hrát divadlo

Kvůli svému původu byla v době začínajícího socialismu Carmen holkou se špatným kádrovým profilem, kterou nevzali ani jedenáctiletku. Vyřešila to po svém, a už tehdy dokázala, že se v životě nezalekne jediné útrapy.

Poprosila maminku, aby ji pustila do Hradce Králové, kde se hrálo divadlo. Když se jí tam u ředitele ptali, zda má kde bydlet, nadšeně souhlasila. Ve skutečnosti neměla tušení, kde složí hlavu. Zkušená vrátná to na ní poznala a nabídla jí, že může bydlet u ní. Maličká a studená místnost, nájem drahý, ale blízko divadla.

První láska a příchod dcery

Zanedlouho se krásná herečka zamilovala a narodila se jí dcera Kateřina. Tou dobou frčely mrchy, a jako zrzka byla často tou, kterou pro nevděčnou roli režiséři volili. Nevadilo jí to, tak to v divadle chodí, říkávala.

Když se rozváděli, z Prahy jí hodili záchranné lano a nabídli místo v Městských divadlech pražských. To už nechybělo málo, aby potkala legendárního muže z váženého hereckého rodu - Petra Kostku.

„Nikdy nezapomenu na moment, kdy se tenkrát naše oči poprvé střetly,“ líčila už několikrát. Dali si spolu sklenku něčeho dobrého, zjistili, že si báječně rozumí a přeskočila jiskra, která se nedala ignorovat. Přesto to jednu vadu na kráse mělo. Kostka byl totiž ženatý.

Mám zůstat ve Španělsku?

Když vstoupila do Československa v létě 1986 vojska, byla paní Carmen s dcerou Kateřinou ve Španělsku. Příbuzní jim nabídli, aby tam zůstaly a do okupovaného Československa se nevracely.

Jenže to nešlo, Kostka byl v Praze a herečka možná už tehdy tušila, že to pro ně není jen letní románek nad sklenkou něčeho ostřejšího. Tou dobou se z Kostky stal nečekaně vdovec, když jeho žena zemřela při tragické dopravní nehodě. A na něm byla starost o dvě dcery. Ze dne na den se stala z paní Carmen trojnásobná maminka, která to neměla vůbec jednoduché. Navzdory tomu se rodila sžila velmi rychle a byly to nakonec dcery, které Mayerovou s Kostkou dotlačili do svatby. Poslechli ho, a pár let po svatbě se narodila dcera Tereza, dnes známá herečka a moderátorka.

Když se narodila, přála si Mayerová s ní strávit pár chvil o samotě, v klidu. Žádný problém, Kostka sbalil děti, odvezl je i s dědečkem do Jugoslávie na dovolenou - a aby jich nebylo málo, přibalil i bývalého manžela své ženy. Tolik k tomu, jak vřelé vztahy v rodině vždy panovaly.

Paní Carmen oslaví krásné osmdesátiny už ve středu 11. září. Není pochyb, že její život by vydal na román! Ale krásný…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz