Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká Yoko Ono: Z rozpadu oblíbené kapely Nightwork vinili fanoušci Tatianu Dykovou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (placená licence)

S Vojtěchem Dykem se herečka Tatiana Vilhelmová sblížila při zkouškách hry Bláznivý Petříček na podzim roku 2010. Trvalo několik měsíců, než mladého partnera přiznala. V roce 2013 se kapela Nightwork rozpadla. Kdo za to může?

Článek

Oficiálně se bok po boku objevili až v dubnu 2011 na party k filmu Kájínek. Fotografové o nich však věděli mnohem dřív. Tím, jak divně se začali chovat a jaká dostaveníčka si po Praze v nočních hodinách dávali, na sebe tehdy upozornili takřka sami. Jenže jejich lásku jim nikdo nevěřil a zlý jazykové jim věštili brzký konec.

Dával přednost lásce

A to zejména kvůli jejich sedmiletému věkovému rozdílu, který byl pro mnohé šokující. Jako by snad žena nemohla mít mladšího muže. Nebo, že se o tom tehdy ještě tolik nemluvilo a pro mnohé to bylo překvapením. Krátce po jejich seznámení si ale začali Vojtu Dyka v kapele Nightwork pěkně dobírat. Tou dobou se kapele báječně dařilo, lidé je milovali a koncerty byly vyprodané. Jenže občas jim tam začal na pódiu, holt, chybět Dyk.

Napřklad v roce 2011 na koncertě prohlásil Jakub Prachař: „Yoko Ono nám odtáhla Vojtu do Portugalska, takže ho dnes neuslyšíte,“ omluvil ho z koncertu, kde měl být tou hlavní hvězdou. Od chvíle, kdy se dali s Táňou dohromady, bylo na Vojtovi znát, že ho tepláková partička Nightwork naplňuje stále méně. Táňa ale vyvracela, že by v tom měla prsty. „Vy myslíte, že Nightwork končí kvůli mně?“ zděsila se. „Zvláštní představa, že bych měla takovýhle vliv.“

Foto: Nextfoto (placená licence)

Nightwork na předávání Českých slavíků v roce 2013

Nahradil jsem kapelu rodinou vlastní, řekl Dyk

Vojtěch se své lásky zastával, ale slovy, které řekl médiím nepřímo potvrdil, že dal přednost Tatianě. „Táňa mi do toho nikdy nemluvila. Jde o to, že jsem do kapely nastupoval jako začínající zpěvák. Seznámil jsem se s Kubou Prachařem, zjistili jsme, že nám to na pódiu funguje, ale postupem času se u každého z nás změnilo podhoubí a názory na to, jak hudbu dělat. Pro mě byla kapela dlouho rodinou, ale pak jsem ji zcela svobodně nahradil rodinou vlastní. A člověk si musí vybrat - já už nemůžu být pořád s klukama, potřebuju co nejvíc času pro rodinu opravdovou,“ vyslovil se ze svých citů.

Byl to Jakub Prachař, který jí začal veřejně přezdívat Yoko Ono, což se rychle ujalo. Kapelu Nightwork totiž fanoušci milovali a její rozpad byl pro mnohé velmi složitý. Prachaře s Dykem přitom pojilo dlouholeté přátelství.

Když se tehdejší manželky Agáty Hanychové ptali během rozhovoru to, proč se kapela rozpadla, měla vcelku jasno. „Dyk. Mě možná manžel zabije, ale je to můj názor. Já si prostě myslím, že to je tím, že toho měl moc, že už byli unavení a že už se všichni dohromady nesnesli. Dál už o tom nechci mluvit, tečka,“ uzavřela Agáta téma Nightwork, kde byl manžel Jakub Prachař kytaristou.

Kdo byla Yoko Ono?

Yoko Ono je japonsko-americká umělkyně, hudebnice a aktivistka, která se proslavila svou experimentální uměleckou tvorbou a vztahem s Johnem Lennonem, členem slavné hudební skupiny The Beatles. Narodila se 18. února 1933 v Tokiu do bohaté rodiny a od raného věku se věnovala umění.

S Johnem Lennonem se setkala v roce 1966 na jedné ze svých výstav v Londýně. Jejich vztah rychle přerostl ve vášnivou lásku a v roce 1969 se vzali. Jejich manželství bylo provázeno silným mediálním zájmem a také tvrdou kritikou, často kvůli vnímanému vlivu Yoko na Lennona a rozpad skupiny The Beatles. Někteří fanoušci Beatles ji obviňovali z rozpadu kapely, i když příčiny byly mnohem složitější. A dodnes má nálepku té, kvůli které oblíbená kapela skončila.

Po smrti Johna Lennona v roce 1980 se Yoko Ono stala ochránkyní jeho odkazu a pokračovala ve své umělecké kariéře. Dodnes je aktivní v oblasti umění a mírového aktivismu. V roce 1981 založila John Lennon Peace Award, která oceňuje jednotlivce a skupiny za jejich přínos pro světový mír. Yoko také spravuje Lennonovo umělecké dědictví a je zapojena do správy jeho hudební tvorby. V únoru oslaví 92 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz