Hlavní obsah

Co dnes dělá inženýrka Tejfarová ze Slunce, seno? Našla se ve stavbách, politice i psychologii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Hanzlíková / Česká editoriální fotografie / Profimedia/ placená licence

Inženýrka Tejfarová z Prahy, auto z Tuzexu, peněz jako šlupek - její představitelku Kateřinu Lojdovou by dnes nikdo nepoznal. Jako herečku jí však mnozí vnímají dodnes, ačkoliv pro ní je to jen malá kapitola jejího života.

Článek

Většinu času se totiž věnovala jinému oboru. Tehdy měla blond kudrnatou hřívu, míry modelky a toužil po ní každý druhý muž, který jen zahlédnul trilogii Slunce, seno. „Pro mě je to marginální etapa života, takový veselý začátek. Dnes bych se popsala jako manažerka, pořád mám potřebu něco organizovat,“ říkala tehdy.

Žena mnoha tváří

Ačkoliv si svou krásu Kateřina Lojdová stále drží a důchodový věk by jí nikdo netipoval, letos podle webu CNN Prima News získala nárok na starobní důchod. S tím je spokojená, protože během své profesní kariéry rozhodně nezahálela. Celý život byla zaměstnaná, učila. Dvacet let dohlížela jako stavební dozor na rekonstrukci objektů. „Nikdy jsem si neplatila minimum nebo to nějak šulila a teď se mi to vrací. Nemám žádný extra velký důchod, nižší průměr, ale tak to prostě je,“ nechala se slyšet.

Politická kariéra

Jeden čas se dokonce pokoušela o dráhu političky. A dařilo se jí, byla výraznou postavou politické scény po sametové revoluci. Ve volbách v roce 1992 byla zvolena do České národní rady za volební obvod tehdy Severomoravského kraje a zasedala v zahraničním výboru, byla také poradkyně ministra životního prostředí Jiřího Skalického.

Stejně o ní všichni mluví jako o herečce. Tak zásadní pro ni role inženýrky Tejfarové, která přijede ukázat z Prahy, že má peněz jako šlupek, byla. Však je to dodnes hojně užívaný vtip pro ty, kteří přijedou z hlavního města někam na vesnici.

Manžel je pro ni inspirací

V roce 2016 prozradila, že se dala na studium psychoterapie a otevírá si psychoterapeutickou poradnu. Věřila, že její životní zkušenosti pro ni budou v této práci přínosem. Ani její manžel během životní cesty nezahálí.

Michel Fleischmann je manažerem, řídil například od roku 1994 rozhlasovou stanici Frekvence 1, působil také jako poradce Senátu Parlamentu České republiky, je prezidentem mediální skupiny Lagardére Active ČR. V roce 2020 se stal českým velvyslancem ve Francii, dva roky předtím obdržel Řád čestné legie. Mají spolu dvojčata Maxe a Kláru.

Náročné francouzské období

Během turbulentního období ve Francii stála Lojdová svému muži po boku. Jak sama prozradila, prožili tam covid, francouzské předsednictví Evropské unii, hned poté české předsednictví, válku na Ukrajině i v Izraeli. V létě pak olympiádu, následně paralympiádu. Teď prý bude chvíli nabírat síly a psát nějaké ty články do šuplíku. Je tak možné, že se brzy dočkáme klidně nějaké knihy, ale to si zatím paní Kateřina nechává pro sebe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kateřina Lojdová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz