Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herec Petr Stach ze Zlaté labutě: Říká o sobě, že je stará duše. Dlouhodobé vztahy mu ale nejdou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (placená licence)

Kariéru rozjel až po čtyřicítce a zájmu médií se vždy stranil. Petr Stach, kterého mohli diváci vidět například jako vozíčkáře Rudolfa, je hvězda. Herce z něj doma ale původně mít nechtěli.

Článek

Sám o sobě rád říká, že je stará duše. Má rád starou hudbu, staré filmy, staré fotografie. S těmi moderními si moc nerozumí a sociální sítě ho nebaví. To raději zajde za přáteli a posedí s nimi u sklenky něčeho dobrého.

Na umělce byste ho netipovali

Tatínek provozoval pojízdnou prodejnu, z umělecké rodiny tak Petr určitě není. Ačkoliv, jeho dědeček byl vynikající muzikant, a tak by se tam přeci jen nějaké ty geny našly.

Když se stal hercem, všichni ho odrazovali. Asi si mysleli, že je to nejisté povolání, což měli ostatně pravdu. Petr Stach se ale nedal, ačkoliv chybělo málo a byl by z něj býval číšník.

Osudové odmítnutí

Po vojně si dodělal maturitu a přihlásil se na DAMU. Na zkoušky ho nikdo nepřipravoval, ačkoliv bývá obvyklé, že se uchazeči obrací ke starším a zkušenějším kolegům. Jenže ho nepřijali. Myslíte si, že to vzdal? Ale kdepak. Šel o dveře dál a vystudoval loutkoherectví. Nikdy toho nelitoval, a dalších 20 let hrál v pražském divadle Minor.

Za slávou se nikdy nehnal a po titulkách celostátních novin netoužil. Přesto těsně předtím, než oslavil čtyřicáté narozeniny, nabrala jeho kariéra na obrátkách.

Role bratra Jana Palacha

Bylo to ve chvíli, kdy si ho vybrala polská režisérka Agnieszka Holland jako představitele Jana Palacha v cenami ověnčeném miniseriálu Hořící keř. Uvěřitelnost, s jakou zahrál muže, který chce uvěřit bratrovi, že padl za dobrou věc, zatímco ho neuvěřitelně bolí jeho ztráta, byla famózní. A hned na to přišla nabídka do Případů 1. oddělení. To už byla ze Stacha hvězda.

Ještě větší popularitu si získal vedle Petra Kostky a Daniely Kolářové v seriálu Zlatá labuť, které sám vždy považoval za herecké legendy, a snad ho ani nenapadlo, že by se někdy společně na natáčení potkali. Ale to byl příliš skromný, už v divadle hrál pod taktovkou Miloše Formana.

Díky práci je mezi přáteli za hvězdu

Namlouvá také nejrůznější dokumenty, díky kterým získává znalosti ze všech možných oblastí. Díky tomu je pak mezi přáteli za hvězdu a má znalosti ze všech oborů.

Co mu ale nejde, jsou dlouhodobé vztahy. Sám totiž přiznává, že je pěkný cholerik, a tu vlastnost po něm možná zdědil i malý synek, kterého má s partnerkou, která se živí jako právnička. Rodiče spolu ale nezůstali, Stach přiznal, že zkrátka na tyhle tradiční vztahy není. To však neznamená, že by synka zanedbával, naopak je mu skvělým parťákem a roli otce si náležitě užívá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz