Hlavní obsah

Když tančila Jana Švandová ve StarDance, umíral jí tatínek. Požádala diváky, ať pro ni nehlasují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Vzpomínky na StarDance jsou obvykle krásné a intenzivní. To však nemůže říct herečka Jana Švandová, která si v tomto období prošla velmi těžkou životní zkouškou a ztrátou milovaného rodiče.

Článek

Když v roce 2006 odvysílala Česká televize první řadu taneční show Stardance, nechyběla tam ani herečka Jana Švandová.

Říkala si, do čeho to vlezla

„Byla to velká jízda, musím říct, že mě to hrozně bavilo. Jak to zkoušení tanců, tak i samotné vystoupení, protože to byly nervy, ale když se to pak podařilo, tak to byla úžasná radost a je to něco jiného, než když máte třeba premiéru v divadle. Ta tréma je daleko větší, protože děláte profesi, kterou neznáte a nemáte s ní zkušenosti. Když se to pak povede, tak máte obrovskou radost,“ nechala se po letech slyšet pro Super.cz.

Čas od času si na tréninku říkala, do čeho to vlezla, ale byla velkou adeptkou na vítězství. Populární je už mnoho let, je nádherná a postavu má perfektní - však také fotila ve druhé půlce 90. let pro Playboy, a to jí bylo tehdy 47 let.

Požádala veřejně diváky

Když přišlo čtvrté kolo, bylo velkým překvapením, že Jana Švandová požádala diváky, aby pro ni už nehlasovali. „Pokud mě nechtějí zabít, ať mi ty hlasy neposílají. Přišel za mnou i pan režisér, který se mě zeptal, jestli si to nechci rozmyslet, že mi diváci docela fandí. Ale já jsem řekla, že ne, že už bych to nezvládla,“ vzpomínala na těžké chvíle.

Nejen, že měla do toho spoustu práce a zkoušení a potom plakala, že takového rozhodnutí udělala, musela ho udělat i z jiného důvodu. Umíral jí tatínek, ale ona to nechtěla říct veřejně, aby se toho nechytil bulvár. A tak na kameru řekla, že divákům děkuje za poslané hlasy a podporu, ale že to vzdává. I režisér jí tehdy přemlouval, ať si to rozmyslí, že jí diváci fandí. Nemohla.

Foto: Profimedia / placená licence

Jana Švandová se sestrou a Zdeňkem Fenčákem

Každá chvíle může být poslední

„Když víte, že vám odchází blízký člověk a vy s ním nemůžete být, protože musíte trénovat, moc dobře se vám netančí. Tak jsem tanec raději vzdala. Každá chvilka s ním mohla být poslední,“ přiznala po letech.

Milovaný tatínek onemocněl Alzheimerem, když mu bylo necelých osmdesát let. Pro rodinu to bylo velmi bolestivé období. Švandová se pak rozhodla podpořit různé projekty, které seniorům s Alzheimerem pomáhají.

Kdo vyhrál první řadu?

Nakonec se stal vítězem první řady Roman Vojtek, což v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy vzpomněl i Jan Tománek. Podle něj byla jeho proměna během soutěže vůbec nejvýraznější. „Přišel jako naprosto neznámý muzikálový herec do prvního dílu. Jestli se nepletu, dokonce byl náhradník za někoho jiného. Ale ten kluk byl na mikrofonu tak pohotový. S Kristýnou Coufalovou si tak sedli. Lidi to bavilo natolik, že nakonec vyhrál. Dneska je z něho velmi známá veřejná osobnost.“

Spolu se Švandovou tančila v první řade například moderátorka Jolana Voldánová, herečka Mahulena Bočanová, atlet Tomáš Dvořák, herec Václav Vydra, herec Jan Čenský a zpěvačka Helena Zeťová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz