Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bláznivé fóbie slavných: Megan Fox si polévá scénáře vodou, DiCaprio nesnese chodníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Eva Rinaldi – Megan Fox, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Pavouků, hadů, malých prostor a tmy, to se bojí kde kdo. Ale známé osobnosti mají daleko peprnější libůstky. A tak zatímco Megan Fox má strach ze suchého papíru, Leonarda DiCapria děsí chodníky a nelepené žvýkačky. A to není všechno.

Článek

Pamela Anderson

Pamatujete na krásnou Pamelu Anderson, která se proháněla ve vodě v upnutých plavkách a na plakátu ji měl doma snad každý? Člověk by řekl, že se na sebe celé dny dívala do zrcadla. Ale ne. Trpí totiž eisotrofobií.

Eisotrofobie je termín, který označuje iracionální strach z vlastního odrazu v zrcadle nebo jiných reflexních povrchů. Lidé trpící touto fobií mohou mít silný pocit úzkosti nebo paniky, když se setkají se svým odrazem, a zrcadlům nebo lesklým povrchům se snaží vyhýbat. Tento strach může mít různé příčiny, včetně traumatu, psychologických problémů nebo nízkého sebevědomí.

Megan Fox

Za svůj život sehrála nespočet zajímavých rolí, a musela také přečíst nespočet scénářů. Ty si ale polévá vodou, protože trpí papyrofobií.

Je to strach ze suchého papíru, při které člověk pociťuje nepřiměřený strach nebo dokonce averzi, a to zejména ze zvuků, které takový papír vyvolává. Lidem trpící touto fobií je nepříjemný byť sebemenší dotyk. Megan to, holt, má občas asi dost těžké.

Leonardo DiCaprio

Světoznámý herec se bojí chodníků i nalepených žvýkaček na ní. Možná je to důvod, proč dodnes, chudák, nemá svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu.

Strach z chodníků nemá specifický název, který by se běžně používal jako označení pro tuto fobii. Pokud však někdo zažívá úzkost spojenou právě s chodníky, může se jednat o projev širšího strachu, například agorafobie (strach z otevřených prostor, veřejných míst nebo situací, kde by mohl být jedinec vystaven stresu) nebo basilofobie (strach z pádu).

Strach ze žvýkaček se pak nazývá chiclefobie. Tento termín označuje iracionální strach nebo odpor ke žvýkačkám, ať už jde o pohled na ně, jejich vůni nebo zvuk žvýkání.

Nicole Kidman

Takový krásný, barevný poletující motýl herečce Nicole Kidman rozhodně radost neudělá. Právě jich se totiž v životě bojí nejvíc.

Strach z motýlů se nazývá lepidopterofobie. Jedná se o specifickou fobii, při které lidé zažívají intenzivní strach nebo úzkost z motýlů nebo můr. I když se mohou motýli zdát neškodní, pro lidi s touto fobií mohou vyvolávat silnou paniku, když se s nimi setkají.

Johny Depp

V Americe je klaun často symbolem dětských oslav nebo zábavních parků. Tam ale pirát Johny Depp zřejmě nevkročí.

Strach z klaunů se nazývá koulrofobie. Tento termín označuje iracionální a často intenzivní strach nebo úzkost spojenou s klauny. I když klauni bývají obvykle spojováni s humorem a zábavou, mnoho lidí vnímá jejich vzhled, výrazné líčení a neobvyklé chování jako znepokojující nebo děsivé. Koulrofobie může být vyvolána traumatickými zážitky, mediálními zobrazeními klaunů jako strašidelných postav (například v hororových filmech), nebo jednoduše jejich neobvyklým vzhledem, který může působit nepřirozeně. Ačkoliv si tak Depp zahrál nespočet zajímavých i děsivých postav, nakonec byste ho dostali obyčejným klaunem.

Madonna

Na svých koncertech má Madonna ty nejlepší efekty, nebojí se ukázat, co v ní je. Ale běda těm, kteří nezařídí, aby se jí vyhnula bouřka. Trpí totiž brontofobií, což je označení pro iracionální strach z hromů a bouřek.

Lidé trpící touto fobií mohou pociťovat extrémní úzkost, paniku nebo dokonce fyzické symptomy, jako je zrychlený tep či pocení, když slyší hřmění nebo zažívají bouřkové počasí. Tento strach je častější u dětí, ale může přetrvávat i do dospělosti. Brontofobie může vést k tomu, že se člověk vyhýbá situacím, kde by mohl bouřku zažít, nebo hledá úkryt, jakmile zjistí, že se bouřka blíží.

Christina Ricci

Chtěli byste potěšit herečku Christinu Ricci? Pak jí ale nekupujte květinu, protože tím ji akorát tak vyděsíte. Trpí totiž bonatofobií, strachem z rostlin.

Lidé trpící touto fobií mohou pociťovat úzkost nebo strach při pohledu na rostliny, dotyku, nebo dokonce když jsou v jejich blízkosti. Tato fobie je vzácná, ale může mít různé intenzity, od mírné nepohodlnosti až po silnou paniku. Strach může být vyvolán různými faktory, jako jsou tvar rostlin, jejich velikost nebo možná asociace s nebezpečím, jako jsou jedovaté rostliny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Megan Fox
Christina Ricci

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz