Hlavní obsah

Proklínaný Kameňák připravil Paulovou o role. Natáčení si užila, ale Vydra musel donaha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Pro Janu Paulovou je Václav Vydra jako milovaný bratr, mají k sobě blízko

Kameňák měl být průměrná komedie jako spousta dalších, které v Česku vznikají. Jenže si ho oblíbily miliony diváků, v televizi ho opakují stále dokola a Janu Paulovou znají diváci z ranních scén, kdy si manželé chtějí užít nějakých těch chvilek.

Článek

Když se nad Kameňákem zamýšlela herečka Jana Paulová zpětně, může se zdát, že jí pošramotil kariéru. „Já Kameňák nikdy neviděla, ještě neuplynul čas, abych se na to podívala,“ prozradila Jana Paulová v pořadu Face To Face, který vede René Kekely. V roce 2019 v rozhovoru říkala, že viděla první díl, ale víc nic.

Kameňák znají všichni

„Myslela jsem si, že to stejně nikdy nikdo neuvidí, jako spoustu českých komedií, na které se nikdo nekouká, že to natočíme, já si za to něco vydělám a půjde to pryč,“ vzpomínala Paulová. Jenže to se nestalo, Kameňák byl velmi úspěšný a Paulová se zapsala do srdcí diváků jako Vilma, která si každé ráno užívá intimní chvilky se svým Pepanem a táhne to se zástupcem ředitele. Až to možná překvapilo i ty, kteří v něm hráli, ale i tak je to jeden z nejvíce pranýřovaných filmových počinů.

Podle Paulové jí to připravilo o mnoho krásných rolí, možná daleko vážnějších, které by si bývala ráda zahrála. A stejně tak to měl její kolega Václav Vydra. Dlouho odmítala role v nekonečných seriálech hlavně kvůli svobodě. A tak se musela smířit s tím, co bylo. Dařilo se jí na divadelní scéně, ale na poli filmu měla roky, které byly přeci jen slabší.

Foto: Nextfoto / placená licence

Václav Vydra se objevil i v pokračování, už ale bez Jany Paulové

Komické milostné scény

To však neznamená, že na Kameňák ani nepomyslí. Herečka také ráda vzpomíná na milostné scény, které ke už bezesporu Kameňáku patří. Ne snad proto, že by chtěla laškovat s Vydrou, ale protože se při nich oba hrozně styděli a pořád si dávali mezi sebe prostěradlo. To se však nelíbilo režisérovi Zdeňkovi Troškovi, podle kterého to bylo vidět, a tak svléknul Vydru donaha. „Vašek šel do kouta, sundal si trenýrky a řekl mi, Janičko, nevadí, že tě budu trochu šolíchat?“

Troška dokázal udělat z Kameňáku tak úspěšný film snad i proto, že v mnoha ohledech dal divákům pocit, že patří jim. Na další díly mu posílali vtipy, on z toho vybíral. Napjatě pak čekali, zda se tam objeví právě ten jejich. Jenže Troška natočil jen první tři díly a za těmi dalšími už stál někdo jiný.

Pepan starostou

Když se začaly natáčet další filmy, tehdy už pod záštitou Jiřího Pomeje, posadil se do režisérského křesla Ján Novák. To tehdy diváky pobouřilo, ptali se, kde je Troška. Jenže ten to odmítnul, řekl, že třikrát a dost. Pepan se stal starostou, Vilmu mu odjela za Julčou do Austrálie - protože Paulová v pokračování hrát nechtěla - a Kohn zabil svoji tchyni. Film si tehdy moc velký úspěch nezískal a Troška tam zkrátka chyběl.

Reflex tehdy přišel s informací, že jde o další Pomejeho malér a diváci do kin přestali chodit po třech týdnech.

Vydra byl ve filmové tvorbě čilejší

V současnosti hraje Jana Paulová v seriálu Jedna rodina,Ordinaci v růžové zahradě, Pálava nebo seriálu Kameňák. Po Kameňáku si zahrála ve filmu Ženská pomsta, Bez předsudků a Začarovaná láska.

Vydra byl pak ve filmové tvorbě přeci jen o něco plodnější, vidět ho mohli diváci například v Pohádce z pekla štěstí, Čertoviny, Bastardi 2, Peklo s princeznou, Vy nám taky, šéfe!, Kdo hledá, najde nebo Dítě hvězdy. Mezi jeho nejnovější seriály pak patří například Na vlnách Jadranu nebo Pod hladinou, také Bezdružice a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz