Hlavní obsah
Umění a zábava

Tatínek Oskara Hese se na něj dívá z nebe, dříve byl ve StarDance jako porotce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Oskar Hes s taneční partnerkou Kateřinou Bartuněk Hrstkovou

Velkým favoritem je už po prvním kole mladý herec Oskar Hes, který už má na kontě nominaci na Českého lva. Málo kdo však ví, že i jeho zesnulý tatínek Richard Hes už měl se StarDance co dočinění. Seděl totiž kdysi v porotě.

Článek

Marně tápete, po kom má letošní účastník StarDance Oskar Hes ten nesporný talent a rytmus v těle? To budou geny! Jeho tatínek Richard Hes byl jedním z nejznámějších českých choreografů a jeho maminka Marcela Karleszová byla tanečnice. Je jasné, že jeho rytmické pohyby nejsou ani zdaleka náhoda.

Muzikál Dracula

Choreograf Richard Hes zemřel už v roce 2014, a tak synovi Oskarovi během prvního přenosu fandila jen maminka Marcela Karleszová. Ta neudržela slzy a dmula se pýchou. I ona bývala tanečnicí, dnes však provozuje bar v divadle Broadway. Něco z uměleckého šarmu v ní však rozhodně zůstalo - kamkoliv přijde, okamžitě je středem pozornosti a šedesát let by jí nikdo nehádal.

Tatínek Oskara Hese byl společníkem producentské firmy Nota Bene Musical Production spolu s Karlem Svobodou a Egonem Kulhánkem. I proto to byl on, který pomohl u nás na svět slavnému muzikálu Dracula. „Muzikál Dracula se hrál osmkrát týdně pro 1500 lidí a lístek stál 600 korun. Byly to milionový příjmy, který jsme nečekali,“ svěřil se tehdy Hes. Podle výpočtů Super.cz to vycházelo na příjmy 7,2 milionu korun týdně za předpokladu, že byl sám pokaždé vyprodaný. A to udělalo z několika lidí rázem boháče.

„Egon jednou plácl: Okamžitě si musíme koupit nejdražší firemní auta, co jsou. Tak já jsem řekl: Hele, víš co? Mě by bavilo, kdybychom si koupili jaguáry! Takže jsme se sebrali, sedli do svých mercedesů a jeli pro ně,“ vzpomínal na dobu, kdy měl statisíce po kapsách a zálohu platil bez obav hotově. Říkalo se, že muzikály byly jeho druhá kariéra. Ta první byla v taneční skupině Uno - a nebo ještě ta vůbec raná ve filmu Ať žijí duchové, která ho poprvé zviditelnila. Jako malého klučíka si ho dnes mnozí pamatují dodnes.

Foto: Kredit: MLPhoto / Česká editoriální fotografie / Profimedia/ placená licence

Vpravo Richard Hes, vlevo Ondřej Soukup

Skupina Uno

Už na konzervatoři založil se svými spolužáky ze specializované třídy lidového tance skupinu Uno, to se psal začátek osmdesátých let. Už v roce 1987 šlo o profesionální uskupení, tančil tam například herec Jan Révai nebo Richard Genzer, kterého dnes vídají diváci StarDance jako laskavého porotce. V roce 2007 tam usedl i Richard Hes.

Velký zlom v jeho úspěšné životě přišel, když propadl alkoholismu a jeho život se stal velmi divokým. Jeho problémy s ovládáním přiznala i sama Karleszová v pořadu pro Českou televizi 13. komnata Richarda Hese. Když se napil na prášky, podle některých zdrojů doma rozbíjel věci, řval. Vůbec si to neuvědomoval o svých excesech neměl zdání. „Mám vymazáno 7 let života,“ přiznal sám ještě za svého života.

Démon alkohol

Skončil v Bohnicích, kde ho zpočátku ani nechtěli přijmout. Měl obrovské dluhy na sociálním a zdravotním pojištění. A tak se na něj členové skupiny UNO skládali, aby se vyléčil. Přitom dřív Richard Hes alkohol nenáviděl. Jenže úspěšná kariéra plná večírků, pořád bylo co slavit - to udělalo své. „A najednou byl alkohol můj velký kamarád,“ svěřil se před lety v pořadu 13. komnata Richarda Hese. Jeho bohémský život začal rychle ovlivňovat i jeho profesionalitu, pil takřka pořád. Pochyboval o sobě a měl deprese, alkohol míchal s prášky. „Monte Cristo vznikal v bolestech. Chlastal jsem přes den i před zkouškama. Měl jsem deprese a pochybnosti z profesní pochybnosti,“ přiznal.

Zašlo to tak daleko, že ho partnerka Marcela, se kterou měl dvojčata Oskara a Olivera, a kterou si nikdy nevzal, přesvědčila, ať nastoupí několikadenní léčbu. Ještě ten den jsem se vožral. A vše začalo znova. Flašky jsem si schovával v divadle, řídil jsem vožralý, několikrát jsem upadl ze schodů. Jednou jsem dokonce upadl do bezvědomí a ležel pod schodama asi půl dne, než mě někdo našel,“ přiznával. Uměl se opít tak, že se probudil na záchytce, aniž by věděl, jak se tam dostal. Rozpadala se mu rodina, jeho kariéra šla do kopru. Přesto se alkoholu v jednu chvíli neuměl vzdát.

Zákeřná nemoc

Když nastoupil na další léčbu, byla také neúspěšná. Bez pití vydržel sotva den. Lékaři mu kladli na srdce, že když nepřestane pít alkohol, zemře. Snad možná to ho vedlo k odpovědnosti, aby vzal svůj život do svých rukou. To ho dohnalo k tomu, aby se postavil na nohy. Jenže jen na chvíli.

Když zvítězil nad alkoholem, přišla další krutá rána. V roce 2013 mu byla diagnostikována rakovina slinivky, a o rok později na ni v padesáti letech zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz