Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slavní, kteří si zvolili dobrovolný odchod na věčnost až příliš brzy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (placená licence)

Smutná zpráva zastihla dnes ráno celé Česko. Legendární herec Karel Heřmánek si měl vzít život na střelnici, mluví se o zdravotních problémech. Kteří slavní vzdali svůj život až příliš brzy?

Článek

Karel Svoboda

I po letech je sebevražda nadaného hudebního skladatele záhadou. Mnozí kolegové nikdy neuvěřili, že se zabil sám. Dva měsíce předtím, než se zabil, měl před přáteli prohlásit, že už ho život nebaví a chce to skončit. Trpěl depresemi, nálady se střídaly jako na houpačce.

Když měl energii, tak se usmíval, tvořil. To vše v těsném závěsu s pocity marnosti a beznaděje. „Přišel za námi s Kubou do kuchyně, pistoli si strčil do pusy a začal nám názorně s podivným výrazem v očích ukazovat, co taky může udělat,“ přiznala jeho bývalá žena Vendula Pizingerová v knížce Téma na román. Prý také Svoboda jednou předstíral infarkt, aby se o něj bála.

Někteří nevěří, že si vzal život sám

Během víkendu, kdy zemřel, byl sám. Vendula se synem odjeli na Šumavu, Svoboda ale odmítl jet s nimi. V neděli ještě mluvil se zahradníkem, došel do samoobsluhy a domluvil se, že se v místní pizzerii zastaví se ženou na kafe, až se vrátí. Poté vyšel jen ve svetru na zahradu a legálně drženým revolverem si vzal život. Nezanechal ani žádný dopis na rozloučenou.„Pokud by se chtěl Karel Svoboda zabít, udělal by to s abnormální noblesou, byl by oblečený ve smokingu, seděl by u klavíru. Tohle mně k němu vůbec nesedí,říkala tehdy Marcela Holanová, pro kterou složil hit Čau, lásko.

„On byl estét! Kdyby se chtěl zabít, tak napíše krásný dopis, který bude vyšperkovávat alespoň tři dny. Vezme si sametové sako, bílý šál, sedne do křesla, všechno pečlivě naaranžuje. A rozhodně se nepicne před barákem v louži. Tohle mi prostě nikdo nevymluví,“ dával jí za pravdu František Ringo Čech.

Za Klárou, za Šiškou…

Jeho syn Petr o mnoho let později sepsal o svém otci knihu, kde tvrdil, že Svobodu trápilo stáří a nešťastné manželství. Chtěl se prý rozvést. Čím dál častěji se měl také zajímat o majetkové vyrovnání po jeho smrti.

„Donese domů nákup, dá kočce smetanu, vezme malý revolver a jde před dům, přece by neušpinil krásný interiér. Zima se mu zahryzává pod nehty, sleduje, jak slunce hladí sníh na větvích smuteční břízky, ten strom zasadil před sedmi lety, když mu zemřela dcera, ty větve jsou poslední obraz, který vidí, musí na druhý břeh, za Klárkou, za Šiškou. Přikládá si hlaveň ke spánku a mačká spoušť,popisuje v knize jeho syn Petr.

Petr Muk

Tolik let už tu zpěvák Petr Muk není, a stále svým příznivcům chybí. Zda ale odešel dobrovolně, na to se dodnes názory liší. Ve dvaceti pracoval jako dělník na stavbě mostů a založil kapelu Oceán.

Snad poprvé se tehdy dostal do kolotoče slávy, alkoholu a zřejmě i drog. Když potkal svou první ženu, na chvíli se uklidnil. Ale ne na dlouho. V roce 2006 skončil na psychiatrii kvůli pokusu o sebevraždu.

Opravdu ukončil svůj život sám?

Pak přišly úspěšné roky, vystupoval v muzikálech, publikum ho milovalo. Zdálo se, že druhá manželka je tou pravou, že s ní je na správné cestě. Až do osudného květnového dne roku 2010, kdy byl nalezen ve svém bytě bez známek života.

Oficiálně byla jako příčina smrti stanovena kombinace léků a alkoholu, dodnes ale nikdo nevyvrátil pochybnosti veřejnosti, že si svůj život nevzal dobrovolně. Je však s největší pravděpodobností jisté, že tohle už nikdy nikdo nevyřeší…

Foto: Profimedia (placená licence)

Petr Muk byl svého času jedním z nejpopulárnějších herců

Iveta Bartošová

Snad nejznámější odchod do nebe, tak by se daly popsat poslední minuty života zpěvačky Ivety Bartošové. Ve svém životě získala vše, co si jen žena může přát. Lásku, krásného syna, majetek, slávu. Nestačilo. Snad možná proto, že ta poslední láska nebyla tak růžová, jak se na první pohled zdálo.

Muži ji nakonec zničili?

Milovala Ladislava Štaidla, Jiřího Pomeje, Domenica Martucci - a snad i Josefa Rychtáře. Po jeho boku ale pohodu zřejmě neprožívala. Jejich soužití bylo bouřlivé, komplikované, Iveta tou dobou už trpěla závislostí na alkoholu. V minisérii Iveta ho ztvárnil David Prachař a tvrdil, že Rychtář měl Ivetu nakonec i rád, jen byl jednoduchý a v jednu chvíli nabyl dojmu, že je součástí showbyznysu.

Svůj život dobrovolně ukončila v roce 2014 skokem pod vlak v pražské Uhříněvsi. V den Rychtářových narozenin.

Martin Štěpánek

Člen slavné herecké rodiny Martin Štěpánek byl vždy zastáncem eutanazie a o lidech, kteří odejdou ve chvílích nejtěžších ze světa dobrovolně, mluvil s velkým uznáním. Jak kdyby tušil, že jednou bude v podobné situaci.

Prožil turbulentní život, hrál na předních divadelních scénách, když ale v Československu zavládl socialismus, nesl to těžce a s manželkou Jaroslavou Tvrzníkovou emigroval do Rakouska, později do Německa. Tam pracoval v mnichovské redakci rádio Svobodná Evropa, do Česka se vrátil v roce 1994. Dokonce pak chvíli působil jako ministr kultury.

Rakovina ho zničila

Čtyři roky před svou smrtí bojoval s rakovinou, špatně snášel chemoterapie a trpěl velkými bolestmi. Potřeboval pomoc druhých, chodil o berlích. Podle jeho ženy už pak nemohl dělat to, co měl tolik rád. A ve svém pražském bytě se v roce 2010 zastřelil.

Vlastimil Brodský

Celá léta se o něm říkalo, že je to hypochondr a kolegům občas líčí, jak se připravuje na odchod na onen svět. Ale o tom, že by opravdu chtěl spáchat sebevraždu, nikomu neřekl. Ačkoliv určité náznaky prý byly v jednom z posledních dopisů, který poslal své kamarádce Stelle Zázvorkové.

V něm se měl svěřit s tím, že navštívil svého přítele Miroslava Horníčka v nemocnici a je zoufalý z toho, jak skončil. V tu chvíli se měl začít zabývat myšlenkami, jak tomu předejít.

Svůj život ukončil na chalupě ve Slunečné na Českolipsku v roce 2002. Jeho dcera, herečka Tereza Brodská, byla pak skoro o dvacet let později hvězdou seriálu Slunečná, který se ale ve vesnici Slunečná nenatáčel. Exteriéry se točily za Prahou na statku v Zápech.

Kdo další spáchal sebevraždu?

Mezi dalšími, kteří se rozhodli ze světa dobrovolně odejít, je například hudebník a skladatel Jiří Brabec, herečka Jana Rybářová, Robin Williams, Marilyn Monroe (ačkoliv dodnes existuje mnoho konspiračních teorií, které sebevraždu vyvrací), Jonathan Brandis, Sawyer Sweeten, Lucy Gordon, Gia Allemand nebo Dana Plato.

Zdroj: iDNES.cz, hn.cz, lidovky.cz, super.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz