Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smutné tajemství Waldemara Matušky: Zemřely mu dvě dcery, zpěvák kvůli tomu rozkopal nemocnici

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Oleghomola – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Před lety žil legendární zpěvák Waldemar Matuška s manželkou Jiřinou Štástkovou. Narodily se jim dvě dcery, které však záhy na to zemřely. Mluví se o tom, že to bylo chybou lékařů.

Článek

Psal se rok 1962 a Waldemar Matuška, největší tehdejší konkurent Karla Gotta, vyhrává prvního Zlatého slavíka. Zpěvák měl tehdy pověst milovníka žen, byl temperamentní a charismatický. Přesně natolik, aby mu fanynky padaly k nohám.

Zemřela dvojčátka chybou lékařů?

K hudbě měl Matuška ale klikatou cestu. V mládí se sice naučil hrát na několik nástrojů, ale vyučil se sklářem. Po vojně pak pracoval jako osvětový pracovník v Chebu a oženil se s Jiřinou Štástkovou, zdravotní sestřičkou. „V Karlových Varech tehdy podávali špatnou látku proti neštovicím. Byly to holčičky, které během dvou měsíců na klinice zemřely. Vím, že tam Walda tehdy vlítnul a rozkopal jim to tam,“ prozradila po letech Eva Pilarová.

Tragédie ale manželství poznamenala natolik, že brzy zkrachovalo. A to, ačkoliv se jim narodil ještě syn Miroslav. Jenže Matuška se tou dobou vydal za štěstím do Prahy, kde chtěl uspět jako hudebník. Na strašlivou tragédii se tam snažil zapomenout.

Našel tu pravou lásku

Jeho kariéra odstartovala, když Jiří Suchý hledal zpěváka do Semaforu. S Karlem Štědrým a Evou Pilarovou se tam staly hvězdami. Není divu, že se po jeho boku později vystřídalo mnoho krásných žen. Zamiloval se například do herečky Jitky Zelenohorské, později do začínající country zpěvačky Olgy Blechové. Po jejím boku se uklidnil a nevyhledával jiná milostná dobrodružství.

Měli spolu syna Waldemara, začali společně vystupovat se skupinou Kamarádi táborových ohňů, a dokonce mu Olga dělala řidiče. Matuška totiž miloval auta, ale neuměl je moc dobře řídit, a tak mu většina z nich vydržela jen několik týdnů.

Kroky ho přivedly znovu domů

Stále víc ho ale tehdy obtěžoval zájem tajné policie, a tak se v roce 1986 rozhodl emigrovat. Tím se strhla hotová smršť - zakázaly se filmy, ve kterých hrál, a to včetně Noci na Karlštejně. Dobový tisk se tehdy předháněl v tom, kdo napíše o tom, jak těžký život má na Floridě a jak živoří.

Jeho žena se pak nechala slyšet, že tisk Matušku štval, ale jinak byl na Floridě šťastný. Když se po Sametové revoluci vracel domů koncertovat, nepotřeboval příliš reklamy, aby byla jeho vystoupení vyprodaná. Odešel šťastný a klidný.

Zdroj: ČSFD.CZ, iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz