Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tatínek Bohdalové skončil ve vězení, ona byla označena za agentku StB. Roky se soudila pro pravdu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto / placená licence

Zprávy o hospitalizaci herečky Jiřiny Bohdalové její příznivce pořádně vyděsila. Proč je tahle legendární umělkyně miláčkem celého národa? Prožila toho tolik, že by to vydalo na román.

Článek

Je národem milovaná, v herecké branži se stala legendou. Není nikdo, kdo by herečku Jiřinu Bohdalovou neznal, dokonce i ti, kteří nejsou jejími fanoušky, ji poznají s naprostou jistotou. A to může říct jen velmi málo herců.

Talent měla od narození

Už v dětském věku bylo jasné, že touží po herecké dráze. Často se předváděla před ostatními, hrála jim různá divadla. Dokonalý talent. Jenže šťastné dětství poznamenalo několik bolestivých událostí. Například ta, když tatínka Němci zavřeli a odvezli ho do koncentračního tábora.

On se ale nevzdal, a když se nad tím někdo zamyslí zpětně, je vcelku jasné, po kom tak velkou vnitřní sílu Bohdalová zdědila. Její otec tehdy utekl a zúčastnil se v Praze bojů v posledních válečných dnech.

Legendární herečka? Na DAMU ji nechtěli

Je překvapivé, že žena, která je dnes jednou z nejuznávanějších hereček, nedostala hned zelenou na prestižní DAMU. Dokonce ani druhý pokus nebyl úspěšný. Ostatně, není jediná, více herců sice nedostalo příležitost ke studiu, ale dnes jsou z nich hvězdy první kategorie.

Napotřetí už to ale vyšlo. Říkalo se, že dříve byl problémem její živnostenský původ. Studium ale stejně musela přerušit, protože čekala se svým prvním manželem, Břetislavem Stašem, miminko - jedinou dceru Simonu, dnes rovněž velmi uznávanou herečku.

Porodila předčasně

Když pak probíhal soud s jejím tatínkem, měla tak obrovský stres, že po vynesení verdiktu předčasně porodila. František Bohdal pomohl totiž emigrovat ministru exilové vlády Ladislavu Karlu Feierabendovi. „Byl to ministr Feierabend z Benešovy vlády. To jsem věděla, protože táta byl za to odsouzen na 15 let a odseděl si skoro sedm let ve Valdicích,“ řekla slavná herečka.

Dodnes je to jedna z největších bolestí její rodiny a herečka o tomto období obvykle nemluví. „To víte, že mě za to nechválili. To vám nebudu vyprávět, to si snad každý dovede představit. Nerada o tom mluvím, protože je to bolestivá stránka naší rodiny,“ dodala.

Otec nakonec dostal ocenění za protikomunistickou odbojovou činnost, převzala ho však jeho dcera. Toho momentu se nedožil. Bohdalová se přitom v roce 2004 soudila, že je její jméno jako agentky ve spisech Státní bezpečnosti vedeno od roku 1959 neoprávněně. U soudu uspěla.

Živila se jako šatnářka

Aby uživila celou rodinu, když byl tatínek ve vězení, otáčela každý pětník a pomáhala v divadle jako šatnářka. Když se však na DAMU později vrátila, nabral její život ten správný směr. Do divadla ABC ji vzal Jan Werich, tam se také setkala s Vladimírem Menšíkem.

S Břetislavem Stašem se rozvedla, těžká doba je odcizila. Zůstali však celoživotními přáteli. O hudebníka Josefa Posledního přišla, když se stal jako mladý muž obětí tragické nehody autobusu v zahraničí, režiséra Martina Friče zase nechtěla kvůli věkovému rozdílu. Osudovým mužem se jí stal Radek Brzobohatý, jenže jen na chvíli. Opustil ji totiž kvůli slovenské krásce Haně Gregorové.

Tuhle zradu mu Bohdalová léta nemohla odpustit a cíleně se mu vyhýbala. Až krátce před jeho smrtí, když se potkali na natáčení filmu Vrásky z lásky, mu po letech prominula.

Štěstí našla u miliardáře

Milovaná Bohdalka našla pak štěstí u slovenského miliardáře se jménem Ľubomír Focko, se kterým se seznámila při sportu. Románek s vlivným podnikatelem měl údajně směřovat i ke svatbě, ale do teď na nic takového nedošlo.

V úterý večer se navíc objevila zpráva, že skončila Jiřina Bohdalová po otravě jídlem v pražské nemocnici. Snad se brzy na veřejnosti objeví dobré zprávy, že už se jí daří lépe.

Zdroj: autorský text, novinky.cz, ahaonline.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz