Hlavní obsah
Věda

Archeologové objevili dávno ztracený svět. Byl přitom vždy na dosah ruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pozůstatky 4000 let staré „ztracené“ hrobky objevené v Irsku jsou znovu na světě. Přitom chybělo málo, aby ji už člověk nikdy nespatřil. Přesto, že byla odborníkům vlastně pořád na očích.

Článek

Hrobka byla totiž údajně zbořena v 19. století, nové pátrání však znovu dokázalo odhalit její polohu. Místní učenec Billy Mag Fhloinn, archeolog a folklorista z Univerzity Sacred Heart v irském městě Dingle, našel megalitickou hrobku pomocí fotogrammetrie, techniky, při níž se fotografie digitálně spojují a vytvářejí virtuální 3D model. Ten lze následně otáčet a dále zkoumat.

Našel Oltář Slunce

Mag Fhloinn žije v domě poblíž Ballyferriter, vesnice na konci poloostrova Dingle na jihozápadě Irska. Během několika posledních let prohledával okolní krajinu svým fotoaparátem a hledal hrobku, která byla údajně zničena několik let poté, co byla v roce 1838 naposledy spatřena.

V září si při vytváření fotogrammetrického modelu ze svých fotografií možného naleziště všiml, že tvar jednoho z kamenů, které viděl před několika dny, se podobá tvaru na kresbě z 19. století.

„Otočil jsem jeden z kamenů na obrazovce a všiml jsem si, že se shoduje s jedním z kamenů na obrázku z roku 1838,“ řekl webu Live Science. „Tehdy jsem si pomyslel, že jsem na správné cestě.“ Archeologové z Irské národní památkové služby následně potvrdili, že se opravdu jedná o 4000 let starou hrobku známou jako Altóir na Gréine (Oltář Slunce).

Našly se další kameny

Bylo to jako pohled do jiného světa, který se najednou znovu otevřel. Mag Fhloinn vysvětlil, že hrobku navštívila a načrtla v roce 1838 anglická aristokratka jménem Georgiana Chatterton. Zhruba o 14 let později, v roce 1852, však antikvář jménem Richard Hitchcock oznámil, že hrobka byla „rozbita a odnesena“, pravděpodobně kvůli použití kamenů na stavbu budov.

Celých 170 let od Hitchcockovy zprávy se předpokládalo, že na místě hrobky nic nezůstalo, dokud ji znovu nenalezl Mag Fhloinn. Podle něj ale pouze jeden ze starověkých kamenů stále stojí. Nicméně nedávný průzkum okolí odhalil, pod zemí jsou pohřbeny nejméně tři další kameny.

Lidské ostatky se asi nenajdou

Zdá se, že šlo o „klínovou hrobku“ - megalitický styl, který byl v Irsku běžný, nicméně byl dávno zapomenut. Datování určilo, že hrobka spadá do období těsně po době kamenné, ale před dobou bronzovou.

Je nepravděpodobné, že by se na místě hrobky našly nějaké lidské ostatky. Zpopelněné lidské kosti byly objeveny v klínových hrobkách jinde v západním Irsku, ale půda v Altóir na Gréine byla pravděpodobně příliš podmáčená na to, aby cokoli uchovala. Na základě jiných hrobek je ale pravděpodobné, že tam byly pohřbeny zpopelněné kosti několika lidí.

Zdroj: Live Science

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz