Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bronislav Poloczek čekal na smrt. Zlomila ho tragédie, jedl prášky a na všechny řval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 DEED

Na jevišti zářil, v soukromí byl smutný

Od přírody naštvaný chlap, který platil za neuvěřitelného morouse. Tak o něm mluvili někteří známí. Bronislav Poloczek byl ale také velkým hercem s obrovským talentem, který zazářil v mnoha filmech.

Článek

Kdo by neznal snímky jako Černí baroni, Cena medu, seriály Hospoda, Ulice a další. Bronislav Poloczek v nich zářil tak, jak to uměl snad jen on. Přesto byl jeho odchod z tohoto světa velmi smutný, nebyl obklopen rodinou a přáteli, jak se možná dalo očekávat. Naopak zůstal téměř sám, což mu ale vůbec nevadilo. Když téměř před dvanácti lety zemřel, bylo to pro něj vlastně vysvobození.

Smrt milované ženy

„Nic mě už nezajímá, nechci hrát, nemám plány. Čekám na smrt,“ řekl v jednom z posledních rozhovoru pro deník Aha! Těmito slovy jakoby charakterizoval, jak poslední chvíle svého života přežíval. Jinak se to nazvat nedá - přežívání, čekání na smrt. Když pak přišla srdeční příhoda, mohl si svým způsobem oddechnout. Naposledy vydechl v nemocnici 16. března 2012.

Neměl to tak vždycky, chuť do života mu vzala až tragédie, kterou musel projít. Když totiž zemřela jeho milovaná žena, jakoby na vše rezignoval, nechtěl nic začínat, ze všeho nejvíc si přál odejít za ní.

Morous, který byl předurčen k rolím bručounů

Faktem je, že Poloczek se nikdy netěšil bůhvíjaké přízni svých kolegů, opravdových přátel měl jen pár. Mohla za to jeho povaha, o které hodně lidí prohlašovalo, že si ji snad musel vypěstovat. Divadelní a filmový herec platil za neuvěřitelného morouse, který dokázal zkazit náladu, kamkoli přišel. Ne snad proto, že by to dělal schválně, byl zkrátka takový ze své podstaty. A snad to bylo i tím, že kvůli tomu byl v podstatě předurčen hrát postavy bručounů a nepříjemných chlapíků.

„Jeho nabručenost jsme respektovali, věděli jsme, že za to mohla smrt jeho ženy. Měl jsem ho ale rád, bylo fajn s ním pracovat,“ nechal se před časem slyšet legendární režisér Václav Vorlíček. V jeho filmu Saxana a Lexikon kouzel se zavalitý herec objevil naposledy, když si zahrál roli pana Viga. Bohužel už ale nestihl svůj part namluvit, hlas mu proto ve snímku propůjčil Oldřich Vlach.

Byl hypochondr a na všechny řval

Připomínat si ho můžeme často, opravdu je řada filmů, které se bez něj nemohly obejít. A také seriál Hospoda, která vlastně hrál tak trochu sám sebe. Věčně remcající štamgast Tomáš Babula mu sedl náramně. V seriálu Ulice ztvárnil manžela Jaroslavy Obermaierové, a ne všichni kolegové na něj vzpomínali v dobrém. Sežral půl igelitky prášků, byl hypochondr. A pak na všechny řval,“ tvrdil Lumír Svoboda, jeho „syn“ z nekonečného seriálu.

Právě v Ulici si vyzkoušel pohřeb, požádal totiž scenáristy, aby jeho postavu nechali zemřít. „Musel jsem to udělat, protože jsem se připravoval na novou divadelní roli. A když jsem zjistil, že jde o nekonečný seriál, nebyla jiná varianta,“ nechal se slyšet herec.

Ať to ale s jeho povahou a přístupem k ostatním bylo jakkoli, jedno je jisté. Jeho smrtí odešel jeden z posledních opravdových hereckých bardů.

Zdroje: blesk.cz, AHA!, ctidoma.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz