Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci by měli pracovat. Není důvod je živit ze státní kasy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zdravý člověk může chodit do práce

Když mohou chodit do kaváren a peskovat mladé lidi, mohou chodit i do práce. Spousta důchodců má energie na rozdávání, přesto se nechávají živit státem. Není na tom náhodou něco špatně?

Článek

/KOMENTÁŘ/ Důchodci nebudou muset platit pojistné a mzda se jim navýší o několik tisíc. I to je jedna z cest, jak udržet seniory v práci. Můžeme se přít, jestli je to krok správný, špatný nebo vlastně úplně zbytečný. Jedno je ale jisté - není důvod, aby si důchodci váleli šunky a mladší lidé na ně makali. V lednu letošního roku dosáhl průměrný starobní důchod na 20 693 korun. To opravdu není částka, ze které by se nedalo vyžít, jak někdy slýcháme.

Pomáhat? Jistě, ale jen těm, kteří to potřebují

Otázka však je, jestli by vůbec stát měl takové peníze vyplácet. Proč? Za prvé je logické předpokládat, že si důchodci na penze spořili dostatečně dlouho na to, aby měli finanční rezervu. Pokud ne, tak na to snad ani není co říct a vlastně se pak nelze divit, že natahují ruce směrem ke státní pokladně. Ale proč jim to dovolit? Přesouvají zodpovědnost za sebe na někoho jiného, na stát a na ty, kteří na ně pracují.

Za druhé je tu pak skutečnost, že spousta důchodců je ve formě, neměli by problém dál pracovat. Jenže oni nechtějí. Vědí, že se o ně stát postará, tak proč by se snažili. Argument, že přeci celý život pracovali, tak teď mají právo na odpočinek, je lichý. Je to stejné, jako kdyby pilot nad Atlantikem prohlásil, že už má po pracovní době, tak na to kašle. Tak to prostě nemůže fungovat.

Něco jiného samozřejmě je, pokud je člověk nemocný a pracovat prostě nemůže. Pak je povinností společnosti se o něj postarat. Není to však o věku. Stát by měl mít fungující a dobře nastavené mechanismy, jak lidem v životní nouzi, lidem ve finanční tísni (ne vlastní vinou) pomáhat. A společnost by se měla naučit, že je to tak v pořádku a že solidarita je v takových případech zcela na místě.

Tolik voličů nikdo nechce naštvat

Čeští důchodci si zvykli, že jim pečení holubi létají až do úst, aniž by si je museli alespoň sestřelit. Mají svého Andreje Babiše, který jim blahobyt zajistí bez ohledu na to, že zemi zadluží. A oni mu na oplátku svými hlasy dovolí, aby to, co zůstane, bezostyšně vydrancoval. Je to vlastně dokonalá symbióza. Ale zase jsme u toho, že na to doplatí mladší generace. Tedy lidé, kteří svou prací dnešním důchodcům de facto dotují jejich nicnedělání. Bavit se o spravedlnosti nemá cenu.

Udělat s tím nejde prakticky nic. Žádná vláda zatím neměla odvahu na to udělat jakoukoli důchodovou reformu, byť Fialův kabinet má alespoň elementární snahu. Ovšem postavit se před důchodce a říct jim, že se o sebe mají postarat primárně sami? To už je vyšší dívčí a do toho nepůjde vůbec nikdo. Vždyť lidí, kteří pobírají starobní, invalidní a pozůstalostní penzi v roce 2024, jsou téměř 3 miliony. To je opravdu hodně voličů. Co na tom, že třeba jen v prosinci 2023 bylo na důchodech vyplaceno 55 miliard Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz