Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jan Skopeček skončil v koncentráku, život mu zachránil Oldřich Nový. S Tichánkovou pochovali vnučku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0/David Sedlecký

Jeho život by klidně mohl být předlohou pro filmový scénář

Nikdy neměl na růžích ustláno, Jan Skopeček si musel své místo na slunci tvrdě vybojovat. A nebýt šťastného řízení osudu, pravděpodobně by zemřel v nacistickém koncentráku. Naštěstí našel zastánce.

Článek

Legendární herec pocházel litoměřické rodiny menšího živnostníka, už jako malý kluk měl ale silné pouto k divadlu. Na přání rodičů sice začal studovat na obchodní akademii, zároveň ale neúspěšně zkusil přijímací zkoušky na konzervatoř. Do toho však přišla válka a Jan Skopeček byl totálně nasazený v pražské Waltrovce. Továrna na letecké motory však nebylo to nejhorší.

Nový se o něj postaral

Musel totiž nosit žlutou hvězdu, jelikož se dozvěděl, že jeho maminka je židovka. V roce 1943 byl jako „židovský míšenec prvního stupně“ poslán do nacistického koncentračního tábora. Během příšerné cesty vlakem, která trvala více než týden, dostal mladý muž horečku a jen náhodou nezemřel. „Zjevil“ se však anděl strážný v podobě Oldřicha Nového, který mu v koncentračním táboře zřejmě zachránil život.

„Když nás tam vezli vlakem, udělalo se mi v těch nákladních vagonech zle. On se mě ujal, dal mi prášky, staral se a já se pak vypotil. Pak mi přinesl kyblík s teplou vodou a mohl jsem se omýt. Bylo mi devatenáct,“ vzpomínal Jan Skopeček v jednom rozhovoru. Po skončení těchto hrůz se však nikdo nemohl divit, že se k této době příliš vracet nechtěl.

Z radnice rovnou do divadla

Po druhé světové válce se Jan Skopeček pustil do hraní, dělal tedy to, co miloval. Také se díky tomu setkal se svou budoucí ženou. I když Věra Tichánková z něj nejprve příliš nadšená nebyla. Podle ní byl zbytečně drzý, postupem času ji ale začal přitahovat. Dostal ji zejména jeho humor. Byli spolu stále častěji, první rande měli v cirkuse. Ale asi by to nebyl on, kdyby bylo všechno v pohodě. Během představení totiž přišla taková bouřka, že cirkusový stan málem odletěl. Vystoupení bylo zrušeno, pár se tak vydal k Tichánkové domů.

Skopeček se svým způsobem chopil příležitosti a když skončil u své vyvolené doma, tak už vlastně nikdy neodešel. Byli krásným párem. Přesto Tichánková nikdy příliš netíhla ke svatbě, protože si myslela, že jim vztah dlouho nevydrží. Skopeček ji ke slavnostnímu „ano“ přesto přemluvil, vzali se v roce 1949 na pražské Staroměstské radnici. A možná ani oni tenkrát netušili, že je to slib opravdu na celý život. Paradoxně však rovnou z radnice odjeli na divadelní představení.

Musel překonat smrt nejbližších

Po Skopečkově službě vlasti se pár odstěhoval do Prahy, kde herec zakládal Divadlo S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Oba dva tam zůstali po celé své úspěšné kariéry. Zdálo se, že nemohou být šťastnější. Tím spíš, že se jim později narodila jejich jediná dcera Marie, kterou milovali. Mimochodem, Skopeček měl štěstí na tchyni. Maminka jeho drahé polovičky jim totiž pomáhala s domácností, herec s ní nikdy neměl sebemenší problém.

Nakonec si ale i oni dva prošli tragédií. Jejich dcera se zamilovala a odstěhovala se do Francie. Ze vztahu vzešla vnučka hereckých legend. O Natálii se dokonce Skopeček s Tichánkovou nějakou dobu starali. Navštěvovala je často i v době, kdy bydlela s rodiči ve Francii. Bohužel zemřela v pouhých 37 letech na nádor v mozku. „Bylo to velmi rychlé. Přišlo se na to pozdě, a tak nemoc postupovala ráz na ráz,“ uvedl později Skopeček.

Jeho milovaná manželka odešla do hereckého nebe 9. ledna 2014, trpěla cukrovkou, prodělala zápal plic. Od té doby se herec velmi trápil. Odešel za ní 27. července 2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz