Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krása Ireny Kačírkové byla jejím prokletím. Soudruzi jí zatápěli kvůli buržoaznímu původu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Komunisté bohužel její další herecký rozlet znemožnili

Říká se, že nejkrásnější ženy umírají samy, protože si na ně nikdo netroufne. Bohužel se to potvrdilo i v případě Ireny Kačírkové. Její život začal pohádkově, ovšem komunisté jí z něj udělali peklo.

Článek

Mohla být globální filmovou hvězdou. To by se ale Irena Kačírková musela narodit v jiné době. Vyrůstala v bohatství a luxusu, doma měli služebnictvo,a i proto, že její bratr zemřel krátce po narození, jí rodiče snášeli modré z nebe. Navíc Kačírkové sudičky nadělili nejen nevšední krásu, ale také inteligenci. Což byla kombinace, která jí po komunistickém převratu nadělala hodně problémů.

Jako modelka oslnila

Už jako malá holka snila o tom, že se stane herečkou. Rodiče nebyli proti, taže jí zaplatili kurzy tance i zpěvu, učila se jazyky. Sem tam si zkusila i roli modelky, protože její tatínek vlastnil v Ostravě prosperující kožešnictví. Nutno říct, že i tato průprava se jí v budoucím životě herečky velmi hodila. Vlastně už během zkoušek na pražskou konzervatoř. Tenkrát totiž Ladislava Peška napadlo, že by součástí zkoušky měla být promenáda v plavkách. Hotovo! Kačírková zazářila jako nikdo jiný.

Po škole našla spolu s kamarádkou Ninou Jiránkovou angažmá v Realistickém divadle (dnes Švandovo). Svým způsobem to pro ni ale bylo peklo. Zpěv budovatelských písní nebyl nic pro ni. Naštěstí si ji Ota Ornest „stáhl“ do Městských divadel pražských, kde byla spokojená. Ovšem jen do chvíle, než ji komunisté víceméně vyhnali.

Rodina přišla o všechno

Kačírková se soudruhy nikdy neměla dobré vztahy. Buržoazní poměry, ze kterých pocházela, byly pro komunisty jako rudý hadr na býka. Asi nikoho nepřekvapí, že po roce 1948 rodině mladé herečky přišla nejen o obchod s kožešinami, ale také o dům. Kačírková se o rodiče musela postarat, protože ti neměli nárok na důchod a prakticky jim nezbyly žádné peníze. V Praze si však chtěli udržet alespoň nějaké společenské postavení, takže postupně rozprodávali majetek, který jim zbyl.

Tlak na rodinu se však stupňoval. A Kačírkové si na konci padesátých let na vlastní kůži prožila, jaké to je dostat se do hledáčku StB. Měla účinkovat v programu, který připravovali Miloš Forman a Alfréd Radok pro bruselské EXPO 58. Komunisté na ni ale všemožně tlačili, aby podepsala spolupráci s StB. Slibovali jí hvězdnou kariéru, vyhrožovali odebráním dcerky s tím, že holčička vyrůstá v rodině reakcionářů apod. Kačírková odolávala, ovšem o „výlet“ do Belgie přišla stejně, jako o celou řadu dalších rolí a možností se prosadit.

Paradoxně právě v této době s Josefem Bekem nazpívala diet Dáme si do bytu, dáme si židli, což byl v podstatě první videoklip u nás. Ještě stihla natočit filmy jako Starci na chmelu, než jí po roce 1968 komunisté film úplně zakázali.

Málokdo dosáhl tak vysoko

Mohlo by se říct, že si alespoň mohla užívat soukromého života. Jenže většinou nebylo s kým. První manžel, scenárista Josef Novotný, se kterým měla svoji jedinou dceru Kristinu, ji neustále podváděl. Chodila s Jiřím Šlitrem, těsně před svatbou se ale zamilovala do režiséra Ladislava Rychmana. Ten ji ale velmi brzy opustil. Milovala Václava Vosku, který se ale odmítal rozvést. Z mužů k ní tak nakonec měl nejblíž Eduard Cupák, který byl homosexuál.

Její krása se tak stala prokletím. „Všichni jsme o ní snili, ale málokdo dosáhl tak vysoko. Mezi českými herečkami bychom těžko hledali krasavici jejího formátu,“ vzpomínal rozhlasový režisér Karel Weinlich. Bylo stále jasnější, že partnera prostě nenajde. Upnula se na dceru, později na vnuka. Bohužel toto štěstí trvalo jen čtyři roky, pak jí lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku. Irena Kačírková zemřela 26. října 1985 v Praze.

Zdroje: blesk.cz, zeny.iprima.cz, lidovky.cz, lifee.cz, i60.cz, kniha Irena Kačírková - hvězda, která se příliš nehodila

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz