Hlavní obsah
Lidé a společnost

Syn je jen sparťan. Nemá na to, aby měl rodinu, říká Uršula Kluková. Stala se z ní samotářka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NextFoto (koupená licence)

Uršula Kluková nedá dopustit na město Broumov přesto, že se narodila v Polsku

Miluje svoji zemi, málokdo však ví, že se Uršula Kluková narodila v Nové Rudě v Polsku. Má za sebou úžasný život, bohužel se však nedočkala vnoučat. A asi už rezignovala na to, že někdy bude babičkou.

Článek

Prarodiče Uršuly Klukové byli za války posláni do Rumunska, kde jeden její dědeček stavěl cukrovary, druhý byl četníkem. Tam se narodili její rodiče. Během války byl otec nezvěstný a maminka toužila po bezpečí. Chtěla se dostat do Prahy, nakonec ale skončila v polské Nové Rudě. Tam se narodila malá Uršula. Dlouho to nevypadalo, že z ní bude herečka. Vystudovala zdravotní školu a jako sestřička pracovala například na oddělení pacientů s tuberkulózou.

Přátelství s Krampolem

Hrála „jen“ ochotnické divadlo, nijak neplánovala, že by se herectvím živila. Díky tomuto koníčku však potkala svého prvního manžela Pavla Fialu. Ten jí pomohl do amatérského souboru Kladivo a postupem času se stával uznávaným a respektovaným režisérem. I díky němu se Kladivo proměnilo v profesionální soubor a Uršula byla u tohoto přerodu. Zároveň se potkala s kolegy jako Jiří Císler, Josef Dvořák a řada dalších.

Za svou kariéru měla celou řadu divadelních šéfů. Nejvíc však vzpomíná na Miroslava Šimka. „S odstupem času, už je to pár let, co odešel, si víc a víc uvědomuju, jakou spoustu věcí jsem se s ním naučila, jak moc mi chybí,“ vzpomínala na něj s láskou. S ním a s Jiřím Krampolem toho zažila opravdu hodně, dokonce několikrát zavítali do USA, což za socialismu rozhodně nebylo běžné. Na Semafor dodnes nedá dopustit.

Stejně jako na Krampola, se kterým ji spojuje velké přátelství. „Shodou okolností byl první z herců, se kterým jsem po svém příchodu do Prahy v roce 1974 hrála. Je to velký kamarád. Byla jsem na jeho svatbách a snášela jsem s ním i jeho rozvody. Po jednom z nich u mě dokonce i bydlel, což mě potěšilo. Skvěle vařil, ale také při tom strašně nadělal. Na zahraničních zájezdech jsme spolu několikrát spali i v jedné posteli.“ vyjádřila se. Přátelství jim vydrželo možná i proto, že spolu nikdy neměli nic intimního.

Ani jedno manželství nevyšlo

Zatímco v profesním životě byla velkou hvězdou, která okouzlovala diváky svým charakteristickým smíchem a zářila zejména v komediálních rolích, soukromý život už tak slavný nebyl. S Fialou se po devíti letech rozvedli, zůstali ale přáteli až do jeho smrti v roce 2016. Kluková s ním měla jediného syna Jakuba. Ten jí ale nedělá velkou radost, pokud jde o případné vnouče. Já si myslím, že syn na to ani nemá, aby měl rodinu. Tak jsem ráda, že se do ničeho nehrne. Není otcovský typ. Je jen sparťan. Ani mě to nemrzí, že nejsem a nebudu babička,“ vysvětlila herečka.

Navíc Kluková několikrát přiznala, že nikdy nebyla vzorná manželka. Na tento typ svazku se zkrátka nehodila. I proto se rozvedla i podruhé. Dnes je z ní svým způsobem samotářka, už se nikam nežene. Už před několika lety dala sbohem dlouhodobým divadelním projektům, sem tam se objevuje jen v rámci nárazových akcí. Věnuje se filmu a seriálům, natočila Doktory z Počátků, objevila se i v Modrém kódu. Letos kývla na roli ve filmu Láska na zakázku. Žije si zkrátka v klidu a v pohodě. Čeho se ale nevzdala, to je vaření. Její láska k české kuchyni je známá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz