Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Tip na víkend: Do pohádek na místa, kde se proháněli čerti i princezny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Adršpašské skály jsou velmi vyhledávaným cílem turistů i filmařů

Pokud chcete navštívit filmové destinace, kde se točily slavné pohádky, naše země je k tomu ideální. Projedete ji za necelý den, ale je téměř jisté, že nějaká pěkná destinace je blízko vašeho domova.

Článek

Jestli se rozhodujete, kam se vydat o nadcházejícím víkendu, který má být dle předpovědi počasí velmi horký, zkuste místa, která budou alespoň částečně úmorného vedra ušetřena. A navíc se doslova dotknete filmové historie a podíváte se na místa, kde strašili čerti, proháněli se chrabří princové a točily se snímky, kde jsou právem považovány za poklad tuzemské kinematografie.

Kdybyste chtěli navštívit víc pohádkových a filmových míst, ideální volbou je karavan. Nemusíte řešit hotely a přitom budete tak blízko, jak to je jen možné.

Český ráj

Nejstarší chráněná oblast v České republice nabízí úžasná místa a ne náhodou zde vznikla celá řada skvělých filmů. Lotrando a Zubejda na hradě Valečov, do mlýna v údolí Plakánek si pro Petra Máchala přišel kaprál a jeho vojáci. A samozřejmě pak nedaleký hrad Kost, kde příběh pohádky S čerty nejsou žerty pokračuje. Princ Bajaja své hrdinské skutky prováděl v Hruboskalském skalním městě.

Vynechat zde samozřejmě nesmíte ani rezervaci Vesec u Sobotky. Jak dostat tatínka do polepšovny, Jára Cimrman ležící spící a další snímky se točily právě zde. Ale v Českém ráji je toho samozřejmě víc, na co nezapomenout. Téměř dvě stě kilometrů čtverečních nabízí mnoho báječných scenérií.

Adršpašské skály

Tamní turistický okruh má tři a půl kilometru a můžete obdivovat jak krásné lesy, tak u pískovcové skály. Pamatujete si na pohádku Třetí princ? Ten se točil právě zde a písek byl poset drahými kameny. Na skále pak visel meč, kde byli zakleti princové Jindřich a Jaromír. Libuše Šafránkové a Pavel Trávníček jsou nezapomenutelní stejně, jako Princ a večernice či Peklo s princeznou, tedy snímky, které jsou „doma“ v rezervaci Adršpach.

Mimochodem, lokalitu si vybrali i filmaři z USA a Velké Británie k tomu, aby zde vznikla část série Letopisy Narnie.

Dalešice

Vynechat pivovar v Dalešicích, to by byl malý hřích. Snímek Postřižiny právem patří mezi skvosty, natočil ho v roce 1980 Miloš Forman podle knihy Bohumila Hrabala. Takže podívat se, kde Maryška a švagr Pepin zlobili Francina, je téměř povinnost. A můžete pak zavítat třeba do města Třebíče, které odtud není daleko.

Rožnov pod Radhoštěm

Jedinečné Valašské muzeum v přírodě a jeho okolí lákalo celou řadu filmařů. Nejstarší skanzen v Evropě byl založen v roce 1925 a najdete zde hned několik prohlídkových okruhů. Točila se tu celá řada filmů, například Nikola Šuhaj loupežník, Dvanáct měsíčků a mnoho dalších. A jen tak mimochodem, je tu skvělý kemp, kde se dá pohodlně přenocovat. Do skanzenu je to pak pár minut chůzí.

Zdroj: Sabina Prokopcova, kudyznudy.cz, nmvp/roznov

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz