Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragédie Mileny Dvorské. Zoufalství řešila alkoholem, vlastní dceru odložila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Obrovskou bolest utápěla v alkoholu

Patřila mezi nejkrásnější českého herečky. Milenu Dvorskou objevil Jan Werich a zdálo se, že z ní bude velká hvězda. To se také stalo, bohužel v soukromí velmi trpěla. Prošla si mnoha utrpeními.

Článek

Když bylo Mileně Dvorské patnáct let, v Prostějově hrála ochotnické divadlo, kde si ji všiml legendární Jan Werich. Později řekl, že viděl ty nejkrásnější modré oči v životě. A jelikož v té době natáčel pohádku Byl jednou jeden král, bylo rozhodnuto, že mladinkou krásku obsadí do role Marušky. Byť k tomu nevedla jednoduchá cesta.

Ráž si na ni stěžoval

Její adresu si totiž zapsala hercova dcera Jana a papírek ztratila. Naštěstí Werich na Dvorskou nemohl zapomenout a toužil ji do svého snímku obsadit tak moc, že do Prostějova vyslal posla, aby dívku našel. Což se nakonec také povedlo a Dvorská odjela do Prahy.

Dvorská se samozřejmě setkala i s Vladimírem Rážem, který už tenkrát patřil mezi herecké idoly. Mimochodem, král Miroslav si na Dvorskou hodně stěžoval, podle něj mladičká herečka na svoji roli neměla. Také se mu nelíbilo, že neumí líbat a faktem je, že slavná líbací scéna z pohádky se kvůli ní točila snad dvacetkrát. Herečka později přiznala, že polibky pro ni byly v té době vrcholem erotiky.

Zrada a těžká volba

Nicméně dnes už víme, že nakonec všechno dobře dopadlo a pohádka udělala z Dvorské hvězdu. Bylo evidentní, že zdravotní sestřičkou nebude a přihlásila se na DAMU. Tam se seznámila s uhrančivým Bulharem Orfeiem Cokovem, jehož kouzlu naprosto propadla. Pět let s ním chodila, jezdila za ním do jeho vlastni a věřila, že s ním bude žít.

Vzali se a všechno vypadalo jako idylka. Pak ale přišla jeho zrada, když odmítl zůstat v Československu a jakmile se dozvěděl, že je Dvorská těhotná, utekl od ní. Bylo jí pětadvacet let a musela vyřešit, co dál. Dítě? Nebo kariéra? Nakonec zvolila druhou možnost. Lucii dala do péče své mamince, která jí to nabídla a odešla kvůli tomu do důchodu. Až když bylo dívence šest let, ke své matce se zase vrátila. Jejich vztahy ale byly navždy rozbité, Lucie navíc těžce nešla to, že musela pryč od milovaných prarodičů, kteří ji do té doby vychovávali.

Podlehla vábení sekty

S dcerou už k sobě cestu nikdy nenašly. Ani v době, kdy se Dvorská podruhé vdala, tentokrát za kolegu Jana Krause, který ji miloval a dělal pro ni všechno na světě. Dokonce Lucii „pořídili“ bratříčka Jakuba Dvorského.

Jen chvíli se věci zdály být konečně v pořádku. Dokud Lucie nepotkala muže, který ji nakonec přesvědčil, aby s ním odjela do zahraničí, kde založil zvláštní sektu. Odjeli a s sebou vzali i Dvorské vnučku Julii, což herečku definitivně zlomilo. Mimochodem, Lucii se pak narodila ještě dalších sedm dětí.

Bylo toho na ni moc

Dvorská byla na dně, stále častěji sahala k alkoholu a práškům. I její blízcí si všímali, jak v podstatě schází před jejich očima. Naději dostala v roce 2009, kdy se vnučka Julie dostala do Česka a vyhledala ji. Bylo ale příliš pozdě. Na její srdce už toho bylo zkrátka moc a zemřela dva dny před Štědrým dnem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz