Hlavní obsah

Třetina obyvatel této země je slabá duchem, řekl Zeman. Babišovo vítězství ve volbách tomu odpovídá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Andrej Babiš má důvod k oslavě, své politické konkurenty převálcoval

Hnutí ANO dokázalo z krajských voleb udělat referendum o vládě. I díky tomu se Andrej Babiš opět opájí vítězstvím a spřádá plány na ještě důležitější sněmovní volby. Jeho triumf však nepřekvapil.

Článek

Bývalý prezident Miloš Zeman v roce 1992 prohlásil: „Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel má podprůměrný intelekt. Těmto lidem, to je tedy polovina národa, uniká složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa.“

Nechme stranou urážky, kterými Zeman počastoval své spoluobčany. Vezměme si z toho jen poslední větu o tom, co všechno uniká zhruba polovině národa. A přesně o tom to je. Voličům Andreje Babiše unikají souvislosti. Dnes mají pocit, že se skvěle pomstili „zlé“ Fialově vládě, která je roky sdírá z kůže, která zvýšila daně přesto, že před volbami zaznívaly sliby, že v žádném případě apod.

Vláda šla průšvihu naproti

Už jsem si přečetl argument Babišových příznivců, že Fiala zadlužil Českou republiku o 1,1 bilionu. Ovšem jaksi zapomněli odečíst těch cca 800 milionů, které „zasekl“ Babiš. Když tedy státní kasu očistíme od těchto peněz, Fialův kabinet na tom není až tak špatně. Což neznamená, že nemá na „triku“ spousta nesmyslů.

Začít bychom mohli špatnou komunikací stávající vlády. Vždyť Fiala aspol., když byli v opozici, kritizovali tehdy vládnoucí ANO za to, že nedostatečně vysvětluje své kroky. Jenže premiér změnu prakticky nenastolil, on ani jeho ministři nedokázali vysvětlit kroky a reformy, které byly vesměs nutné. Ovšem ve chvíli, kdy jste jako politik nepochopen, je úplně jedno, jestli „makáte“ pro dobro národa nebo proti němu.

Vláda měla rozpory mezi slovy a činy. Například ve volebním programu koaličních stran bylo, že bude školství priorita. A pak přišel návrh ministra financí Zbyňka Stanjury, kterým prakticky bez vysvětlení resort sebral téměř 30 miliard. Je to však jen jeden příklad z mnoha, kdy byla vláda nečitelná. A z toho pak logicky profitují falešní mesiáši, jako je Andrej Babiš.

Hrozba nesystémových stran

Co na tom, že dluhy, které nasekal Babišův kabinet, budeme muset platit nejen my, ale hlavně naše děti a vnuci. Tak daleko voliči hnutí ANO nevidí. Hřeje je v kapse slib pětistovky navíc, které Babiš slibuje důchodcům. Nechají se koupit za mrzký peníz bez ohledu na to, komu všemu zkazí životy. Volí něco jednoduchého, populistického a teď hlavně protivládního.

A je tu ještě jedna důležitá věc. Nejen, že nespokojená a hlasitá část republiky pustí k moci Babiše (s výhledem sněmovních voleb je to hrozná představa), ale spolu s ním také komunisty v koalici Stačilo! či SPD Tomia Okamury. O Motoristech Filipa Turka a Rajchlově PRO snad raději ani nemluvit. Toto je možná ještě větší nebezpečí, než samotný Babiš. Jeho ambicí je „jen“ pořádně „podojit“ stát a pokud možno zdroje přelít ze státní a evropské kasy do svých firem.

Ovšem hrozba nesystémových stran je jinde. Jejich touhou je rozvrátit tuto zemi, ať už úmyslně, nebo z nevědomosti a amatérismu. A tady bychom se měli mít na pozoru. Jeden zneuznaný rakouský malíř nám dokázal, že opravdu z mála jde rozpoutat obrovské zlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz