Hlavní obsah
Finance

Fyzické zlato jako hlavní část portfolia - špatný nápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ceskamincovna.cz

Na místních diskusích se setkávám s názorem, že dluhopisy a akcie jsou riziko a jediné, co ochrání spolehlivě před inflací, je zlato, ale to si opravdu nemyslím.

Článek

Za prvé: Průměrné zhodnocení zlata od roku 1940 je něco kolem 4,7% ročně (Zdroj: Komerční banka), což je podstatně méně než index S&P 500, který je na tom kolem 10% ročně.

Za druhé: A to, co je pro mě velmi důležité a tolik se o tom zase nemluví a nepíše, je výkupní cena. Ta totiž je výrazně nižší.

Uveďme si tedy konkrétní příklad: Česká mincovna v současné chvíli prodává zlatou minci ½ trojské unce za 29 806 korun. Pokud byste však chtěli zítra prodat, tak orientační výkupní cena je dle jejich stránek jen 28 316 korun - tedy cca o  1 500 korun méně.

Zde je tedy vidět, že při investici do fyzického zlata nemůžeme koukat jen na jeho zhodnocení na trhu, ale hlavně i na výkupní cenu, což z něj za mě opravdu nedělá nějak atraktivní investici, ale jako doplněk proč ne. Třeba pokud by se u nás rozvinul nějaký konflikt, tak utíkat s pár slitky či mincemi zlata může být lepší než s penězi či čímkoliv jiným.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz