Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak vzniká cunami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Cunami

Cunami je jedna z nejničivějších přírodních katastrof, se kterou se můžete, ale rozhodně nechcete setkat.

Článek

Jak vzniká? Článek z epochaplus.cz mluví takto: „Planetu Zemi tvoří soustava tzv. litosférických desek, které se neustále pohybují a navzájem do sebe narážejí tvrdými, trhavými pohyby.

Pokud pak dojde k jejich kontaktu pod mořskou hladinou, velké množství energie se uvolní ve formě silných seizmických vln, které způsobí právě cunami. Cunami ale mohou vyvolat i erupce sopek nebo půdní sesuvy.

No a teď s pravdou ven. Článek nepíšu proto, že by mě v současné chvíli zajímalo nějaké cunami, ale zajímá mě ono samotné slovo. Nedávno jsem totiž četl článek ohledně jisté počítačové hry, kde tématem byla skutečnost, že ono herní město bylo v minulosti zaplaveno vlnou cunami.

Věc na první pohled asi nijak informačně hodnotná, ale zajímavější bylo to, co se odehrálo v komentářích, protože lidé si samozřejmě nemohli nechat ujít příležitost okomentovat onu chybu ve slově cunami. Každý přeci ví, že se správně píše tsunami. No a nebo to tak není?

No není to tak úplně pravda. Slovo cunami totiž opravdu existuje a může se používat. Cunami je totiž použito dle zásady správného přepisu japonských jmen do češtiny, kdežto tsunami je dle pravidel anglické transkripce. Používat se mohou tedy oba, i když tsunami je podstatně používanější.

Lidé chtěli ukázat svoje znalosti jazyka českého, ale bohužel se jen hloupě ztrapnili jeho neznalostí. No a uvidíme to možná i zde, pokud si někdo přečte jen nadpis a půjde mi to hned nandat do diskuse.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz