Hlavní obsah
Finance

Navázání minimální mzdy na průměrnou je míchání jablek s hruškami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Nikdy jsem nebyl fanouškem průměrné mzdy, protože sama o sobě říká trochu jiné věci, než jsou kolikrát prezentovány lidmi, kteří na ni ve většině nedosáhnou.

Článek

Minulý týden jsem se dozvěděl, že na tuto průměrnou mzdu bude navázána i mzda minimální. Nemohu se však zbavit pocitu, že se zde budou míchat tak trochu jablka s hruškami.

Jde o to, že minimální mzda je mzda, která je přímo určená na smlouvě či ve mzdovém výměru. Tuto „fixní“ mzdu ale bude určovat mzda průměrná, která ale takto „fixní“ rozhodně není, protože zde se nejedná o mzdu určenou ve smlouvě či na mzdovém výměru, ale započítávají se do ní i všechny další příplatky, doplatky a podobně.

Celoroční průměrná mzda se může od té na smlouvě celkem významně lišit, a to i o několik desítek tisíc (opravdu, již jsem zažil). Stačit k tomu může třeba to, aby firma vyplatila nějaké větší prémie. To však není to, co by mi tak vadilo.

Průměrná mzda není bohužel ohraničená časově, takže člověk, co má vyšší než průměrnou mzdu, může pracovat za výrazně nižší mzdu na smlouvě, ale svojí pracovitostí a množstvím přesčasů se na ni dostane. A přesně toto si myslím, že není úplně v pořádku. Tento člověk, který má vyšší než průměrnou mzdu díky své pracovitosti a nasazení, zvyšuje minimální mzdu lidem, kteří se dost možná o nic podobného nikdy nepokusili.

Je tu tedy otázka, zda zvyšování minimální mzdy díky pracovitosti jiných lidí je správné. A bude to vůbec lidi s minimální mzdou motivovat se posouvat někam dále, když o jejich vyšší mzdě rozhodne pracovitost a finanční výsledky jiných?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz