Hlavní obsah
Internet a technologie

Nesprávně nastavená zamčená obrazovka u iPhonů může znamenat potenciální hrozbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační obrázek

Bezpečnost je pro Apple jednou z klíčových vlastností. Bohužel největší hrozbou je vždy sám uživatel a jeho pohodlí.

Článek

V dnešní době telefony neslouží jen k telefonování a posíláni SMS. Dnes slouží jako například peněženka, jízdenka a brzy dokonce i jako občanka. Je tedy velmi důležité, aby telefon a hlavně jeho data byly v bezpečí a chráněna.

Dnes spousta telefonů v čele s iPhonem používá nějakou formu Face ID, kdy telefon neodemkne nikdo jiný než majitel telefonu a k ověření slouží snímání obličeje člověka, který se telefon snaží odemknout. Toto je poměrně spolehlivá metoda, která zamezuje proniknutí do telefonu nesprávné osobě.

Co bohužel spousta uživatelů podceňuje je zamčená obrazovka. Zde totiž jde dělat spousta činností, které jsou závislé na tom, co majitel telefonu dovolí. Třeba takové spuštění peněženky pro placení nemusí být na první pohled takový bezpečnostní problém, protože pro zaplacení kartou musíte ještě jednou potvrdit obličejem či kódem. Problém však nastává ve chvíli, kdy v peněžence jsou nahrané například lístky na nějakou kulturní akci. V tu chvíli stačí si daný kód vyfotit a být na akci dříve než pravý vlastník.

Další problém může nastat v případě ovládacího centra. Pokud dojde ke ztrátě telefonu a najde ho nějaký nepoctivý nálezce, tak může otevřením ovládacího centra zapnout režim letadlo a vypnout tak veškerou komunikaci, což ve výsledku znamená, že přes Apple funkci Najít již telefon nenajdete, protože o sobě nemůže dát nikterak vědět.

Ve vlastním zájmu si tedy zkontrolujte, co vše máte povolené na zamčené obrazovce. Zjistíte to v Nastavení/Face ID a kód a pak dole najít Povolit přístup při uzamčení. Minimálně ono ovládací centrum bych rozhodně doporučoval vypnout. Peněženka je samozřejmě pohodlná zapnutá, ale v tom případě doporučuji nenahrávat do ní žádné vstupenky.

Nevěříte mi? Zkuste dát svůj iPhone někomu blízkému, ať mnou popisované situace vyzkouší a dost možná budete nemile překvapeni, jaké bezpečnostní hrozby máte povolené.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz