Hlavní obsah
Finance

Pokud jste nepracovali v minulém roce všechny měsíce, tak máte nárok na daňovou vratku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Stát umožňuje daňovou slevu na poplatníka ve výši 30 840 korun za rok. To je 2 570 korun za měsíc, které jsou vidět každý měsíc na výplatní pásce. Na tuto částku je nárok i za měsíce, které nebyly odpracovány.

Článek

Částka se sice rozpočítává na každý měsíc, ale je platná skutečně na celý rok, a proto za každý neodpracovaný měsíc má každý zaměstnanec na tuto slevu nárok. Jelikož se však jedná o slevu, tak musí být tato daň skutečně odvedena. Nelze vrátit částku, která nebyla odvedena, takže si nelze myslet, že někdo odpracuje v roce jeden měsíc a stát mu vrátí na dani 30 840 korun. Tedy šlo by to, ale to by mu musela vzniknout za ten jeden měsíc daňová povinnost ve výši minimálně této částky.

Uvedu několik příkladů pro lepší pochopení.

První zaměstnanec začal pracovat v červenci a má nadprůměrný plat. Za měsíce červenec až prosinec měl již ve výplatě započtenou slevu ve výši 2 570 korun a dohromady do konce roku tedy 15 420 korun. Jelikož prvních šest měsíců nepracoval, tak má teoreticky nárok na stejnou částku za prvních šest měsíců. Ta mu bude skutečně vyplacena v ročním zúčtování daně, protože na dani zaplatil s nadprůměrným příjmem více než 15 420 korun.

Druhý zaměstnanec to měl obráceně. Pracoval prvních šest měsíců za nadprůměrnou mzdu a zbytek roku byl doma. I tento zaměstnanec má nárok na stejnou částku, ale mnohdy o tom ani neví. On o tom tedy většinou neví ani ten první, ale tomu prvnímu je v zaměstnání nabídnuto mzdovou účtárnou právě ono roční zúčtování daně, a proto stačí jen se řídit pokyny mzdové účetní a peníze se dostanou včas na účet.

V druhém případě to může být složitější, protože se setkávám neustále s tím, že spousta lidí neví, jak tato sleva funguje, a tak vlastně nic neřeší a tuto částku by klidně nechali státu.

Co proto tedy udělat? Stačí jít za bývalým zaměstnavatelem a požádat ho o zúčtování daně a ten by měl říci, co dalšího po vás bude chtít. Samozřejmě to nemusí být úplně kolikrát žádoucí. Obzvláště v případě, kdy se se zaměstnavatelem rozejdete v nedobrém.

V tuhle chvíli je tu druhá možnost, a to podání daňového přiznání, které můžete podat jak sami, tak třeba využít služeb nějaké účetní. Důležité je jen zažádat o potvrzení o zdanitelných příjmech. Pokud se rozhodnete sami, tak je ideální využít elektronického podání, kde pomocí průvodce to zvládne prakticky každý. Služby účetní sice něco stojí, ale v tomto konkrétním případě by se rozhodně vyplatily.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz