Hlavní obsah
Internet a technologie

Potřebujeme hlasového asistenta v češtině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Samozřejmě ano. Sice si v každé diskusi na internetu přečtete opak, ale argument o naučení se několika anglických slovíček je nerelevantní. Tedy pokud vrcholem používání hlasového asistenta není „Play Music“.

Článek

Hlasoví asistenti stále neumí česky. A to mluví již jazyky, kterými mluví méně lidí na světě než naší češtinou. Důvodem může být nejen malý trh a kupní síla, ale hlavně i složitost jazyka. Hlasové asistenty můžeme tedy ovládat standartně asi nejběžněji v angličtině. Některé věci se dají provést celkem snadno, ale kdo chce více než již zmiňované „Play Music“, tak ho absence češtiny bude celkem omezovat. S čím tedy může nastat problém? Pro názornější ukázku jsem si vybral asistentku Siri.

Telefonování

Pokud budu chtít zavolat paní Řeřichové, tak se nedovolám, protože angličtina jaksi Ř nezná a Siri nám nebude rozumět. Můžu si ji tam sice napsat jinak, ale opravdu se mám přizpůsobovat já technice a ne technika mně?

Česká hudba

Vlastně podobná situace jako s telefonováním. Chcete si pustit Řezníka a opět nic. V tuhle chvíli se spíše spustí nějaká jiná skladba a rozhodně ne česká.

Navigace

Chcete-li si nastavit navigaci na Štefánikova ulice v Novém Jičíně, tak moc nepochodíte. Siri nebude rozumět.

Předčítání

Pokud si necháváte do sluchátek předčítat například SMS zprávy, tak pokud nepsal zrovna kamarád v angličtině, máte opět smůlu. Siri bude češtinu ignorovat a s největší pravděpodobností nebudete rozumět, co bylo obsahem zprávy.

Bez češtiny si můžeme s pár anglickými slovíčky pustit nějakou zahraniční hudbu, rozsvítit světla, pustit odpočítávání atd., ale rozhodně se bez ní pro plnohodnotné používání neobejdeme. Tedy pokud žijeme tady v ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz