Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pozor na hřiba medotrpkého! Může zkazit celý houbařský úlovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto

Podmínky pro růst hub jsou ideální, a tak jsou lesy plné houbařů, kteří doufají v nějaký ten houbařský úlovek v podobě plného košíku, či krásně rostlého a zdravého hříbka.

Článek

Staré dobré pravidlo nám říká, že houby které neznáme, tak nesbíráme. Většinou se tak jedná o houby, které mají ze spodu takzvané lupeny, protože právě ty mají ony smrtelně jedovaté kusy jako třeba muchomůrka zelená či závojenka olovová.

Hřibovité houby mají takzvané rourky a většina lidí sbírá právě jenom je v domění, že se nemůže nic stát. Je pravda, že smrtelná otrava by neměla hrozit, ale znepříjemnit den rozhodně mohou. Každý asi zná hřiba satana či hřiba žlučníka zvaného hořčák. Na tyto kusy si většina lidí dává pozor a nesbírá je.

Ovšem ostatní houby s rourkami sbírají v domění, že se nemůže nic stát, ale bohužel může. Takový hřib medotrpký není tolik znám a to hlavně proto, že jeho výskyt není tak hojný jako v případě hřiba žlučníka. Stejně jako on je silně hořký a dokáže celý houbařský úlovek znehodnotit a to by byla velká škoda.

Začíná nám pomalu víkend a u lesů bude jedno auto vedle druhého, a proto si dejte opravdu dobrý pozor na to co sbíráte! Zkažený den v podobě znehodnoceného nálezu (v lepším případě) za to nestojí!

Jak poznat hřiba medotrpkého:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz