Článek
Staré dobré pravidlo nám říká, že houby které neznáme, tak nesbíráme. Většinou se tak jedná o houby, které mají ze spodu takzvané lupeny, protože právě ty mají ony smrtelně jedovaté kusy jako třeba muchomůrka zelená či závojenka olovová.
Hřibovité houby mají takzvané rourky a většina lidí sbírá právě jenom je v domění, že se nemůže nic stát. Je pravda, že smrtelná otrava by neměla hrozit, ale znepříjemnit den rozhodně mohou. Každý asi zná hřiba satana či hřiba žlučníka zvaného hořčák. Na tyto kusy si většina lidí dává pozor a nesbírá je.
Ovšem ostatní houby s rourkami sbírají v domění, že se nemůže nic stát, ale bohužel může. Takový hřib medotrpký není tolik znám a to hlavně proto, že jeho výskyt není tak hojný jako v případě hřiba žlučníka. Stejně jako on je silně hořký a dokáže celý houbařský úlovek znehodnotit a to by byla velká škoda.
Začíná nám pomalu víkend a u lesů bude jedno auto vedle druhého, a proto si dejte opravdu dobrý pozor na to co sbíráte! Zkažený den v podobě znehodnoceného nálezu (v lepším případě) za to nestojí!
Jak poznat hřiba medotrpkého: