Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Příplatek 100% za práci ve svátek je lehce zavádějící, ale zaměstnanci na něj překvapivě slyší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Kdo chce pracovat ve svátek? Nejčastěji ten, kdo si chce vydělat nějaké peníze navíc a příslib 100% příplatku za daný den zní celkem lákavě, ale bohužel je to jen taková vábnička, na kterou většina zaměstnanců naletí.

Článek

Zásadní problém je v tom, že pokud svátek připadá na standardní pracovní den, tak i když do práce nejdete, náleží vám náhrada mzdy za tento den. Ten však již nedostanete v případě, když do práce nastoupíte. Místo něj dostanete onen „stoprocentní“ příplatek, který se v podstatě rovná právě oné náhradě mzdy.

Je to celkem sranda, protože když potřebuji jakožto vedoucí pracovník dostat někoho na sváteční směnu, tak s tím díky „stoprocentnímu“ příplatku nemám extra velký problém a lidé se hlásí dobrovolně. S víkendovými směnami je to již bohužel trochu horší. Paradoxně jsou však ve výsledku odměněny lépe než směny ve svátek.

Jak je to možné si vysvětlíme na jednom příkladu.

Příklad:

Máme zaměstnance A a B. Zaměstnanec A se rozhodl vzít směnu v úterý, kdy je státní svátek. Zaměstnanec B zůstane ten den doma, ale půjde na směnu v sobotu. Oba berou za den stejnou mzdu a to 1 000 korun.

Zaměstnanec A za úterý dostane 1 000 korun za odpracovanou směnu plus dalších 1 000 korun jako příplatek. Zaměstnanec B dostane náhradu mzdy za svátek a to 1 000 korun. Zaměstnanec B jde na směnu v sobotu za což mu náleží 1 000 korun za odpracovanou směnu a příplatek 25% za práci o víkendu (ze zákona je to jen 10%, ale pro lepší ilustraci konkrétního případu vycházím z pravidel firmy, kde současně pracuji).

Výsledek je tedy ten, že oba odpracovali stejně hodin, ale zaměstnanec A si prací o svátku vydělal 2 000 korun, kdežto zaměstnanec B, který měl o svátku volno a šel na víkendovou směnu si vydělal 2 250 korun. Vítězem je tedy zaměstnanec, který se nenechal nachytat „stoprocentním“ příplatkem za práci ve svátek.

Poznámka: Výpočet pro jednoduchost nepočítá s rozdílnými průměrnými náhradami a možností práce přes čas

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz