Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč nelze zakázat cigarety okamžitě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zní to jako jednoduché řešení. Prostě něco zakážeme, nikdo to nebude moci používat a problém je vyřešen. Kdyby to však bylo tak jednoduché, tak by se tak již dávno stalo, ale naštěstí ne všichni přemýšlí tak jednoduše.

Článek

Nebudeme si nalhávat, že cigarety jsou něco, bez čeho bychom nedokázali žít, ale jsou zde s námi již několik desítek let (cigarety ne tabák). A několik desítek let tu máme lidi, kteří jsou na cigaretách závislí a každým rokem přibývají další a další.

Co s tím? Zakázat prodej a výrobu cigaret ze dne na den? Ne to není řešení!

Představme si fakt, že opravdu vejde v platnost zákaz a již zítra si nebude možné v trafice koupit ani jednu krabičku. Okamžitě se objeví černý trh, který se pokusí danou díru na trhu zacelit. Tentokrát však absolutně bez zásahu státu. Stát by přišel o spotřební daň, která je alespoň nějaký příjem, ze kterého se mohou odvádět peníze na budoucí i aktuální lékařskou péči.

Ačkoli jsou cigarety samy o sobě škodlivé, tak jejich dnešní výrobci jsou pod poměrně velkým dohledem státních orgánu, které kontrolují splňování alespoň nějakých norem. Tyto normy by samozřejmě černý trh dodržovat nemusel a mezi lidi by se dostaly krabičky, které by byly ještě více zdravotně závadné než ty oficiální. Výsledek by byl stejně jako v případě prohibice v USA kontraproduktivní.

Stejně tak nelze cigarety zdražit skokově ze 120 korun na 500 korun, protože by to vyvolalo naprosto stejný efekt jako jejich přímý zákaz.

Jediným možným řešením je to, co se dnes vlastně již děje. Postupné omezování míst určených pro kouření a postupné zdražování samotných cigaret. Dnes si již oficiálně nemůžete zakouřit v restauraci či hospodě a správně ani na autobusové zastávce. Zda jsou dané zákazy dodržovány a pokutovány je však již věc druhá.

Ačkoliv si většina lidí může myslet opak, tak politici nejsou žádní pitomci a moc dobře vědí, proč cigarety hned nezakázat a není v tom jen lobbing tabákových firem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz