Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdražit cigarety nestačí, zakažme je úplně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Kouření cigaret už vyšlo z módy. Je nezdravé, obtěžuje ostatní, a ještě špiní naše města, vesnice i přírodu.

Článek

O nezdravosti cigaret už každý stokrát slyšel. Snad není třeba znovu opakovat, čemu všemu v našich tělech škodí. Že kouř a zápach také obtěžuje ostatní není nic nového. Autor tohoto článku byl sám kuřákem a po tom, co přestal, teprve uznal, že je to opravdu příšerný smrad, který se zažere do oblečení, vlasů i do pokožky. Dokonce i do zdí, koberců a nábytku, pokud místnost není dobře větraná.

Smrad a špína

Jeden by řekl, že je jedno, že si někdo doma vykuřuje třeba v kuchyni nebo v obýváku, neboť je to jeho vlastní prostor k žití, jenže lidé kouřící doma a ještě tahající jednu cigaretu za druhou jsou doslova vyuzení. Autor to moc dobře zná z vlaku. Občas v kupé sedí parta lidí, jejichž odér připomíná krematorium.

Další z věcí, které by se neděly, kdyby se cigarety zakázaly, je ona hromada nedopalků, která skončí na zemi. Kolikrát mají kuřáci třeba na nádraží koš jen dva metry od sebe, ale stejně ze zvyku hodí nedopalek na zem a zašlápnou. Nedopalek se s dalším deštěm určitě nerozpustí a ani nerozloží, takže je to v podstatě to stejné, jako hodit na zem třeba staniol od svačiny. Přesto by onen staniol na zem hodilo mnohem méně lidí. Proč se proti házení vajglů na zem tolik nemluví?

Jenže na nádraží alespoň fungují služby, které všechny odpadky včetně nedopalků zametou a vyhodí. Jenže co takové příkopy u silnic, křižovatky ve městech atd.? Někdy lze nedopalek dokonce najít i v lese, často na trampských stanovištích. A tam to krom velice výjimečných dobrovolníků nikdo neuklidí. Dokonce byl autor svědkem rybářů, kteří nedopalek s klidem hodili rovnou do řeky.

Foto: Freepik

Cigarety vs e-cigarety

Žádost o úplný zákaz cigaret je samozřejmě utopie. Je to obrovský byznys a není náhoda, že cigarety neustále vedou válku s e-cigaretami. E-cigarety jsou totiž nejen méně škodlivé (ale zcela zdravé také ne), ale jejich „provoz“ stojí mnohem méně peněz, pokud mluvíme o doplňovacích, znovunabíjecích e-cigaretách na bázi liquidu. 30 ml doma namíchaného liquidu (báze, aroma, nikotinový booster) totiž vyjde orientačně asi na 80 Kč. Tato lahvička pak uživateli s e-cigaretou s velkým výkonem vydrží týden až dva. Náročnějším i trochu méně, ale rozhodně alespoň pět dní. Což, pokud si vezmeme, že kuřák cigaret má zhruba jednu krabičku za 125 Kč na dva dny, je pořád velmi výhodné.

Zdražování je k ničemu

Nedávné zprávy o dalším zdražováním cigaret možná mohou dávat dojem, že je lidé budou nakupovat méně, ale bohužel je pravdou, že závislost tak lehce porazit nelze. Mnozí lidé proto budou mít smůlu, nakupovat budou cigarety dál, jen v peněžence bude peněz méně. A pak to bohužel bude docházet až k takovým situacím, jako že někdo radši koupí čtyři krabičky cigaret, než aby dceři koupil banán.

Závěr

Úplný zákaz obyčejných cigaret a přesun výroby a vývoje k elektronickým cigaretám by byl velmi záslužný čin. Sice by bylo lepší, kdyby nekouřil nikdo nic, protože je to zbytečný zlozvyk, který by se dal počítat leda mezi povyražení a lehký boj se stresem, ale tak nějak všichni tušíme, že se to nestane. Můžeme sice zkoušet přirovnávat cigarety k alkoholu, ale alkohol má alespoň to omezení, že pod jeho vlivem se nesmí řídit ani chodit do práce. Není však nic špatného na tom, když o tom alespoň budeme mluvit. A kdo ví, třeba jednou nastane bod zlomu a kouření bude ve společnosti natolik out, že se stane jen pozůstatkem dob, kdy na krabičkách stálo: „Zakuřte si ve zdraví – ale pozor! Z malé jiskry velký oheň bývá,“ jak se psalo na cigaretách Partyzánka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz