Hlavní obsah
Finance

Proč platit mobilním telefonem? Je to nenáročné, pohodlné a bezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Konec fyzických peněz?

Každá doba přinese něco jiného. Před pár lety přišlo do módy placení kartou, které spoustu věcí ohledně platby celkem zjednodušilo. Už žádné výběry v bankomatu a rozměňování tisícovek (či pětitisícovek!) na nákup za pár korun.

Článek

Dnes tu máme další stupeň vývoje plateb a to placení mobilním telefonem či hodinkami. Sice se ve skutečnosti jedná vlastně o platbu kartou se všemi výhodami a nevýhodami, ale platba mobilem má svá určitá specifika oproti samotné fyzické kartě. Zde se podívám na určité výhody platby mobilem a to konkrétně přes technologii Apple Pay.

Několik karet v zařízení: Do mobilního telefonu si mohu nahrát hned několik karet a při placení si vybrat, z které karty zaplatím. Fyzicky tak mohu nechat karty doma a nemusím se bát, že je někde ztratím a dojde k jejich zneužití a to například při platbě přes internet.

Bezpečná autorizace: Pokud platím mobilním telefonem, tak jako autorizace je dnes nejrozšířenější scan obličeje, čili v případě Apple Pay je to Face ID. Stačí se podívat do telefonu a telefon podle obličeje majitele platbu autorizuje a nebo zamítne.

Žádný PIN při platbě: Jelikož jako autorizace funguje již zmíněné Face ID, tak již není třeba nikde zadávat PIN a to i při platbě nad 500 Kč. To platí však jen při samotné platbě u obchodníka. Pokud si chci vybrat bezkontaktně z bankomatu, tak tam PIN musím stále zadat. To sice moc nechápu, ale je tomu tak.

Platba přes internet: I nákup přes internet lze zaplatit mobilem přes Apple Pay, pokud to platební brána podporuje. V tomto případě opět využívám již uložených karet, takže není potřeba opisování údajů z karet a případné další potvrzení přes aplikaci či SMS.

Rychlejší než samotná plastová karta: Tohle je spíše jen zajímavost, která nehraje příliš velkou roli, ale platba mobilním telefonem je o něco málo rychlejší. Sice jen v řádu několika desetin sekund, ale je.

Anketa

Platíte mobilním telefonem?
Ano
49,6 %
Chystám se brzy vyzkoušet
6,7 %
Zatím ne
26,1 %
Nikdy nebudu
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 357 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz