Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Úřad práce mi schválil proplacení kurzu za několik tisíc. A všem ostatním může také

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tefi / DALL-E 3

Na výsledek jsem čekal několik dní, ale včera po dvaceti dnech čekání mi konečně přišlo potvrzení, že mi bylo proplacení kurzu schváleno, a nic mi tedy nebrání v jeho absolvování.

Článek

Možná jste o tom neslyšeli, protože stát o této možnosti nijak extra nemluví a nikde ji moc neprezentuje. V poslední době se sice objevilo několik článků, které o této možnosti píší, ale v těch opravdu velkých médiích jsem o ní nečetl.

Ve stručnosti jde o to, že stát za přispění EU může poskytnout každému svému občanovi „dotaci“ až 50 000 korun na vzdělávání formou kurzů zvaných Kurzy digitálního vzdělávání. Tyto kurzy jsou hrazeny z 82 % za pomoci Národního plánu obnovy a zbylých 18 % je spoluúčast každého žadatele.

Tím jsem vyjmenoval dva hlavní důvody, proč o tento program nemá moc lidí zájem. Špatná prezentace ze strany státu a nutná několikaprocentní spoluúčast.

Jak se tedy přihlásit do nějakého toho kurzu? Stačí přihlásit se na portál www.jsemvkurzu.cz a zde si nějaký ten požadovaný kurz vybrat, a to rovnou i s termínem. Přihlásit se lze pomocí Identity občana či datové schránky pro fyzické osoby. Pokud používáte prohlížeč Safari, tak v tomto případě použijte jiný, protože tento portál Safari plně nepodporuje a přihláška nelze dokončit.

V přihlášce se vyplní standardně osobní údaje (některé se i předvyplní) a velmi důležitá je kolonka s názvem motivace. Zde je důležité vyplnit, proč vlastně chcete tento kurz absolvovat. Podle informací uvedených v portálu však tyto kurzy schválí úřad prakticky všechny, přesto bych tuto položku raději nepodceňoval.

Na konci přihlášky jsou čtyři zaškrtávací pole, která jsou nutná zaškrtnout. Největší „problém“ či nejasnost je u políčka „Žádám o zařazení do evidence zájemců o zaměstnání a souhlasím se zpracováním údajů…“. Zaškrtnutím tohoto tlačítka se uchazeč dostane do jejich evidence, ale to neznamená, že člověk musí být nezaměstnaný. Může být stále zaměstnán a po absolvování kurzu bude z evidence vyřazen, k čemuž slouží druhé zaškrtávací tlačítko.

Foto: Tefi

Teď už jen čekat několik dní, než žádost schválí příslušný úřad. Tak snadné to je. No a pokud si člověk nevybral kurz kolem padesáti tisíc, tak si příště může zapsat další do celkové výše padesáti tisíc během tří let.

Každý, kdo to myslí se svojí kvalifikací a vzděláváním vážně, by měl této nabídky rozhodně využít a kdo ji nevyužije, tak ať se potom opět nediví, že se nemá tak dobře jako ti, kteří se vzdělávají. Určité možnosti tu občas evidentně jsou, jen se do nich přihlásit a něco málo do sebe investovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz