Hlavní obsah
Finance

Ztracenou a znovu nalezenou kartu raději rovnou zablokujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Co se týká vrácení ztracených věcí, dnes je o mnoho lepší doba. Platební karta se dá ztratit poměrně jednoduše, ale je mnoho poctivých lidí, kteří ji bez váhání vrátí majiteli. Nechat si ji však nemusí být zrovna rozumné.

Článek

Kartu je dobré zablokovat hned, jakmile je zjištěna její ztráta. Sice by si nikdo neměl vybrat v bankomatu, protože nezná PIN, ale pár bezkontaktních plateb u obchodníka už možné je. Bohužel přijít o nějaké peníze je možné i v případě, když už je karta u svého majitele. Většinou nelze totiž říci, zda kartu nenašel již někdo před poctivým nálezcem a neopsal si údaje jako číslo karty, datum expirace, CVV kód a jméno držitele karty.

U českých e-shopů je poměrně silné zabezpečení, kdy se platba kartou musí ještě nějakým způsobem autorizovat. To však neplatí především u zahraničních e-shopů. Například před pár lety po mně Amazon nechtěl ani CVV kód, natož nějakou autorizaci. Platba se strhla jen při zadání čísla karty, jména držitele a data expirace. Myslel jsem si, že doba pokročila a větší míra zabezpečení je standardem, ale nedávno jsem se přesvědčil, že není.

Před pár dny jsem nakupoval na Decathlonu a platba byla opět stržena bez jakéhokoliv autorizace. Tedy i dnes stále stačí, aby si někdo opsal pár údajů z karty a může zaplatit za zboží či službu, aniž by měl kartu fyzicky u sebe. Ne třeba hned, ale klidně i za pár týdnů či měsíců. A přesně z tohoto důvodu je vhodné i znovu nalezenou kartu raději zablokovat. Sice se dnes dají měnit limity online, a mít tak defacto zablokovanou kartu pro internetové platby, ale už jen ten pocit, že někdo cizí má moje platební údaje, nemusí být zrovna příjemný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Decathlon

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz