Hlavní obsah
Sport

Chobotnice Paul „předvídala“ výsledky mezinárodních fotbalových zápasů. Lidé podle ní měnili sázky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Tilla – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Chobotnice Paul se při předpovědi výsledků zápasů fotbalového mistrovství světa roku 2010 ani jednou nespletla.

V souvislosti s MS ve fotbale se hodí si připomenout fotbalového hrdinu, který v letech 2008 – 2010 sice neexceloval na hřišti, přesto měl se šampionátem dost společného. Chobotnice Paul dokázala správně odhadnout výsledky většiny zápasů.

Článek

Chobotnice Paul se pro své schopnosti a inteligenci právem zařadila mezi nejznámější chobotnice na světě. Díky jejímu neobvyklému chování v souvislosti s krmením brzy mnozí lidé začali věřit, že má „věštecké“ schopnosti, nebo je přinejmenším nadprůměrně inteligentním živočichem. Zejména, co se týče sportovního odvětví a důležitých mezinárodních zápasů s Německem byly totiž její odhady téměř bezchybné nebo minimálně velice přesné. Za pomoci speciálních rituálů během krmení dokázala určit výsledky jednotlivých utkání a až na výjimky se nemýlila. Dodnes se neví, jak je to možné, zda šlo o pouhou náhodu, nebo byla chobotnice skutečně bezkonkurenčně zkušeným sportovním fanouškem. Je také možné, že všichni uvěřili jejím odhadům natolik, že se jim poté zkrátka podvědomě na hřišti přizpůsobili.

„Věštec“ z komerční nádrže

Chobotnice Paul přišla na svět 26. ledna v roce 2008. I přes krátký život se stihla stát jednou z nejslavnějších chobotnic světa, převážně díky svým neuvěřitelným výsledkům v oblasti sportovních tipů a sázek. Žila v německém akváriu Sea Life Centre v Oberhausenu. Našim německým sousedům pomáhala věštit převážně to, jak dopadnou mezinárodní fotbalové zápasy, ale podle některých informací dokázala předpovídat i další záležitosti z jiných odvětví, jako jsou třeba politické závěry. Jasno prý měli chovatelé chobotnice dopředu i ohledně ruských prezidentských voleb roku 2012. Tipy vodního tvora však zůstaly až do zveřejnění skutečných výsledků stejně utajované. Otázkou však zároveň zůstává, zda zrovna v případě ruského režimu mohlo jít o nějaké nečekané predikce.

Chobotnice Paul, ze které se i díky živému televiznímu přenosu stala téměř okamžitě mediální hvězda, odhadovala výsledky zápasů během svého krmení. Ošetřovatelé umístili do nádrže dvě nádoby s Paulovými oblíbenými pokrmy, třeba s ústřicemi nebo mušlemi, a v každé z nich byla viditelná vlajka jednoho ze dvou soutěžících států. Zajímavé je, že téměř pokaždé si Paul vybral nakonec „správně“ a nakrmil se právě z plastového boxu, který měl na sobě vlajku budoucího vítězného týmu. Během mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2008 se spletl pouze ve dvou ze šesti zápasů. Při mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 v Jihoafrické republice pak prý vylepšil své skóre předpovědí na bezchybné. Trefil se hned ve všech z osmi tipovaných zápasů.

Foto: Wikimedia commons by Tilla – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Boxy s krmením, ve kterých Paul předpovídal výsledky mezinárodních fotbalových zápasů.

Správně se rozhodl i o finále

Všechny Paulovy tipy během mistrovství vyšly do jednoho. Správně předpověděl dokonce i samotné finále mezi Španělskem a Nizozemskem. Díky tomu se stal rychle populární po celém světě. Nejen, že o něj začaly různé společnosti projevovat enormní zájem a za jeho prodej nabízely oberhausenskému akváriu nemalé částky. Jedno z menších španělských měst jménem Carballino Paula označilo za svého čestného občana. Podnikatel Alessio Consorte z Itálie měl pro změnu v plánu prodávat reklamní předměty jako trička a další oblečení s obrázkem chobotnice.

Sázkaři podle něj měnili své sázky

Na proslulou a dnes již legendární chobotnici dali i sázkaři. Podle jeho odhadů měnili své vlastní tipy před finále mistrovství. A udělali dobře, jelikož hodně z nich nejprve sázelo právě na Nizozemsko, které ale ve finále mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 nakonec prohrálo a bylo poraženo právě Španělskem, kterého favorizoval Paul. Na základě jeho odhadů se nakonec karty obrátily, a lidé sázeli nakonec ve větším množství na Španěly.

Našlo se jen málo lidí, kteří věřili, že jde v případě Paulových „predikcí“ za pomoci krmení o pouhopouhou náhodu. A oblíbili si ho i samotní chovatelé v německém akváriu, kteří neponechávali nic náhodě a chobotnici za žádnou nabídku nikdy nikomu neprodali. Paul tak mohl v klidu dožít v akváriu a po mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 odejít do „sázkařského důchodu“. Moc dlouho si ho ovšem neužil, protože v říjnu téhož roku Paul bohužel navždy odešel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz