Hlavní obsah
Psychologie

Jste fanoušek Vánoc, nebo spíš Grinch? Podle vědy to má vliv na vaši pohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Těšení se na Vánoce ovlivňuje i duševní zdraví

Vánoce jsou velice oblíbeným a populárním křesťanským svátkem. Díky tomu se staly předmětem mnoha výzkumů. Jak souvisí přístup k Vánocům a brzká vánoční výzdoba s psychikou a co o vás vypovídá?

Článek

Lidé, kteří si zdobí domácnosti dříve, jsou šťastnější

Ač jsou mnohdy v očích okolí za blázny, ukazuje se, že ti, kteří vytáhnou vánoční ozdoby, dekorace a v neposlední řadě také náladu už na začátku podzimu jsou šťastnější. Domněnky před pár lety potvrdila také věda. Chce se vám vytáhnout vánoční stromeček začátkem listopadu? Nemůžete se dočkat, až si pověsíte všechna zářivá vánoční světýlka, vločky, hvězdičky a stromečky? Pak směle do toho. Jak řekla americká psycholožka specializující se na deprese Deborah Serani pro weby CNN healthToday.com, může vás to udělat šťastnějšími. Zaobírání se Vánocemi a těšení na ně vám podle všeho výrazně zlepší náladu. Čím je to způsobeno?

Barvy, záře a světélka přinášejí radost

Psychologové se shodují na tom, že veselé a barevné dekorace pomáhají předcházet vzniku úzkostí a depresí. Světelné a zářivé dekorace nejen v domácnostech, ale také v obchodních domech nebo na náměstí vyvolávají pocity radosti. A kromě toho, dokážou nové smyslové podněty, jako jsou zářivá a jasná světélka, veselé barvy, nové zvuky a melodie, zlepšit náladu a posílit duševní zdraví. Pokud se oddáte radosti z očekávání vánočních svátků, máte šanci být šťastnější a cítit se lépe.

K radosti přispívají i koledy

Barvy a vánoční dekorace ale nejsou jediné, které mají jasný pozitivní vliv na psychickou pohodu. Navodit pocity radosti a veselí umí i koledy a melodické vánoční písně. Jak uvádí spisovatelka a psycholožka Deborah Serani pro CNN, poslech hudby prospěšně působí na stav psychiky.

Přivykáme si… člověk si tak trochu zvykne na jakékoli prostředí, ve kterém se nachází… ale když do našeho prostředí zavedeme nové věci, stimuluje to naše smysly a naše smysly jsou propojením s celým naším fyziologickým systémem. Takže když si představíme barvu, světlo, zvuk – zvuk hudby v době vánočních svátků nebo chuť – cítíme se dobře,“ vysvětlila, proč nám může nevšední předvánoční atmosféra pomoci k dobré náladě.

A psycholožka Deborah Serani není zdaleka jedinou odbornicí, která potvrzuje vliv smyslových podnětů na duševní zdraví. Její tvrzení potvrdily hned dvě studie švýcarské národní vědecké nadace, která se zabývala působením barev na naši psychiku. Pozorování provedli na šedesáti 60 dobrovolnících, kteří se účastnili barevné terapie. Ještě před tím badatelé všem zúčastněným změřili hladinu stresu a úzkostí, a stejně tak po absolvování terapie. Výsledky prokázaly, že míra stresu a úzkostí byla u zúčastněných nižší.

Optimistický výhled do budoucnosti

Dle výzkumu vědců ze southamptonské Univerzity jsou pocity nostalgie, které v nás těšení se a přípravy na Vánoce vyvolávají spojené nejen s pozitivními vzpomínkami na minulost, ale mohou přispět také k pozitivnímu výhledu do budoucnosti. „Mít orientaci na budoucnost je skutečně důležité pro duševní zdraví, pohodu a morálku. Do té míry, že využíváme svátky… jako kotvu, něco, na co se můžeme těšit, něco, co plánovat… myslím, že to může být opravdu užitečné,“ řekla psycholožka Vaile Wright pro web CNN.

Povinnosti vám budou utíkat rychleji

Díky přípravám na Vánoce se lidem lépe plní i některé povinnosti a uleví se jim od každodenních starostí. „Naše emoce způsobují, že posuzování času je dost nepřesné. Když jsme opravdu úzkostní, máme pocit, že se čas zpomaluje, ale když jsme vzrušení, máme pocit, že se čas zrychluje, takže v nás také může vyvolat pocit, že další měsíc a půl uběhne rychleji, myslím tím, že je dobré, když se lidé mají na co těšit,vysvětlila psycholožka Wright, proč jsou lidé, kteří se Vánocemi zaobírají s předstihem, obvykle šťastnější než vánoční „Grinchové“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz