Hlavní obsah
Cestování

Ledové království: Zamrzlý vodní hamr v Dobřívě láká turisty na umění přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tereza Braun

Vodní hamr v Dobřívě všem turistům ukazuje pravou ladovskou zimu

Ojedinělá památka Vodní hamr v Dobřívě fascinuje turisty nejen v létě, ale také v zimě. Nejen technika, ale především příroda zde doslova čaruje a tvoří fascinující ledové dílo. A jako bonus lze na přilehlém zamrzlém rybníku bruslit.

Článek

Pokud se ptáte, kdy je ideální čas vydat se na výlet do malé obce Dobřív poblíž Rokycan, která svým malebným vzhledem stále připomíná doby minulé, pak je odpověď celkem jednoduchá. Vydat se do vesnice, kam se vydávají každý rok turisté obdivovat technickou památku připomínající tradici výroby železa, můžete prakticky kdykoliv.

Zajímavosti o dřevěném hamru

I když je dřevěné kolo původně ze 16. století, dočkalo se mnoha změn. V roce 1634 na vodní hamr zaútočila švédská vojska, která ho vypálila, takže jeho novější podoba přišla až o něco později. K opravám kola docházelo opakovaně, nejprve roku 1657, a poté i v roce 1702. To, jak vypadá majestátní továrna, kde se vyrábělo železo, nyní, je výsledkem jedné z posledních rekonstrukcí národní památky z roku 1825 - 1830.

Sloužil jako skladiště i výrobna železa

Hamr, který za úspěšně dokončenou rekonstrukci v roce 2020 získal od Národního památkového ústavu ocenění Patrimonium pro futuro sloužil lidem od 17. století. Nejprve byl využíván jako budova, kde kováři kuli železo na polotovary a na hřebíky. Během třicetileté války se zde vyráběly především zbraně, dělové koule a nářadí. Po druhé světové válce se na hamru vyráběly například radlice pro pluhy.

Od roku 1956 do roku 1960 sloužila památka ještě jako skladiště, než se přestal používat. Tato technická památka je ojedinělá především v tom, že je stále plně funkční, k čemuž byla potřeba výše zmíněná rekonstrukce. Na místě se kromě obdivování obrovského vodního kola můžete dívat pod ruce zručným kovářům předvádějícím oblíbené staročeské řemeslo. Neunikne vám tak ani kovářská výheň a můžete sledovat i ruční práce na kovadlině.

Ledová expozice

Foto: Tereza Braun

Zamrzlý vodní hamr v Dobřívě návštěvníky fascinuje ledovými útvary

Kromě dřevěného vodního kola ze 16. století a v otevírací době hamru také poctivé práce kovářů, můžete na hamru obdivovat v zimě i něco dalšího. Když budete mít štěstí na mrazivé počasí, je šance, že se stejně jako my při naší nedávné návštěvě dočkáte skutečné ledové expozice.

Když nakouknete za vodní kolo, uvidíte obrovské rampouchy rozličných tvarů a obřích rozměrů. Zejména ti nejmenší, ale i dospělí se tak rázem budou na místě cítit jako v ledovém království. Za minusových teplot je krásně zamrzlá i hladina nedalekého rybníka, který přímo vybízí ke sportovnímu odpoledni na bruslích. Představu té pravé pohádkové ladovské zimy ještě dokreslují všudypřítomné roubenky a hned několik staročeských hospůdek vzdálených od budovy vodního hamru jen pár desítek metrů.

Zdroje: zcm.cz, cs.wikipedia.org, vlastní poznatky autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz