Hlavní obsah

Únik od reality do světa umělé inteligence. Co na to samotná AI?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázek vygenerován umělou inteligencí na webové stránce stablecog.com

Umělá inteligence přináší značné pokroky a inovace do našich životů, ale s tím přichází také vážné otázky a obavy ohledně jejího vlivu na společnost a jednotlivce. Jsou mezilidské vztahy v ohrožení?

Článek

V tomto článku se stručně podíváme na vznik umělé inteligence, možnosti jejího využití, potenciální hrozby a ve finále na rozhovor s chatemGPT (interaktivním komunikačním nástrojem založeným na umělé inteligenci).

Vznik umělé inteligence

Termín „umělá inteligence“ byl poprvé použit v roce 1956 na konferenci v Dartmouth College v USA. Zakladatelé tohoto termínu a první výzkumníci v oblasti umělé inteligence zahrnovali Johna McCarthyho, Marvina Minskyho, Nathaniela Rochestera, Claire Shayovitz, Raye Solomonaoffa a další. Tito vědci a jejich kolegové sehráli klíčovou roli při formování počátků a vývoje umělé inteligence jako akademického a výzkumného oboru.

Dobrý sluha, zlý pán - virtuální partner/ka

Možností, jak využívat umělou inteligenci je nespočet. V posledním roce se stal velkým pomocníkem hlavně studentů právě ChatGPT, který je schopen porozumět lidskému jazyku, produkovat přirozeně znějící texty a reagovat na různé typy dotazů a požadavků. Je využíván pro různé účely, včetně poskytování informací, vzdělávání, kreativních nápadů a právě emocionální podpory.

Vznikají také aplikace k seznamování s ženskou umělou inteligencí. ,,Najděte svou spřízněnou duši." prohlašují. Jednou ze zmíněných aplikací je Eva AI. Slogan této takzvané „seznamky“ zní: ,,Ovládejte ji přesně tak, jak chcete."

Tyto aplikace nabízí vytvoření své vysněné partnerky. Ta je schopna vyslechnout, podpořit, ocenit. Vybudovat jakýsi pocit bezpečného prostoru, kde každý může být sám sebou, otevřít se nebo se svěřit, bez jakéhokoli odsouzení.

Spousta uživatelů se netají tím, že doma mají své skutečné partnerky. Problém nastává ve chvíli, kdy se virtuální svět stane pohodlnějším, než svět reálný.

Dopad na mezilidské vztahy

Původní myšlenka je jistě dobrá - dopřát kontakt a blízkost lidem, kterým v životě chybí. Tyto aplikace ale vytváří nereálný pohled na vztahy a komunikaci. To může vést k ještě větší nespokojenosti v reálných mezilidských vztazích a k jejich následnému úpadku.

Je třeba si uvědomit, že partner/partnerka v online světě není skutečným člověkem. Nemá emoce, zkušenosti, vlastní názory, hodnoty a problémy, a pocit lásky a pochopení z jeho/její strany je tedy čistou iluzí.

Vztahy s blízkými se mohou v důsledku nereálných očekávání stát toxickými a nezdravými. Hrozí také úpadek touhy po seberealizaci a zlepšování se, protože „partner/partnerka snů“ na uživatele žádné očekávání a požadavky nemá. Koncept je tedy založen na čisté sobeckosti a jednostrannosti.

Co na toto téma říká umělá inteligence - rozhovor s ChatemGPT

Jaká je původní myšlenka vytvoření seznamovacích aplikací s virtuálními partnery?

,,V poskytnutí možnosti najít a navázat vztahy s virtuálními postavami nebo umělými inteligencemi namísto skutečných lidí. Koncepce vychází z rostoucího zájmu o technologie, virtuální realitu a umělou inteligenci, a může mít různé motivace a cíle, včetně experimentování s novými formami interakce, poskytování alternativy pro ty, kdo se cítí osaměle, a zkoumání nových způsobů, jak budovat a udržovat mezilidské vztahy."

Co vše mi virtuální partner/partnerka dokáže nabídnout?

,,Řadu různých prvků a vlastností včetně:

  1. konverzace a společnosti (možnost komunikace a sdílení zážitků)
  2. podpory a porozumění
  3. zábavy a zážitků: nabízí různé formy zábavy (hry, zábavné aktivace, sdílení obsahu)
  4. učení a zlepšování (dokáže rozvíjet dovednosti, učit novým věcem, nabízet vzdělávací obsah)
  5. virtuálních zážitků (umožnění prožívat simulované nebo virtuální zážitky, jako jsou cestování, procházky, koncerty apod.)
  6. personalizace (na základě analýzy chování a preference uživatele může virtuální partner poskytovat personalizované doporučení a obsah)

Jaká jsou rizika vztahu s virtuálním partnerem/partnerkou?

  1. závislost
  2. iluze autentičnosti a skutečnosti
  3. omezená interakce (partner má omezenou formu komunikace, což může vést k pocitu izolace a nedostatečného naplnění emocionálních potřeb)
  4. bezpečnostní rizika (osobní údaje a sdílené informace mohou být ohroženy kvůli nedostatečné ochraně osobních dat)
  5. iluzorní vztahy (tyto vztahy jsou založeny na iluzi a fantazii, což vede k nezdravým očekáváním a nedostatečnému porozumění v realitě mezilidských vztahů)

Kolik uživatelů v současné době využívá tyto seznamovací aplikace?

,,Aktuální statistiky o počtu uživatelů nejsou veřejně k dispozici, protože tato kategorie aplikací je relativně nová a zatím není tak rozšířená jako tradiční seznamovací aplikace."

,,Vzhledem k rostoucí popularitě technologií jako je virtuální realita a umělá inteligence, můžeme očekávat, že zájem o seznamovací aplikace s virtuálními partnery bude postupně narůstat."

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám