Hlavní obsah
Zdraví

Žena dostala paže od muže s tmavší pletí - změnil se jejich odstín i tvar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: fotobanka Pixabay (www.pixabay.com)

Shreya Siddanagowder přišla o obě paže v důsledku autobusové nehody. Barva transplantovaných končetin od dárce s tmavším tónem pleti se postupně přizpůsobila její vlastní.

Článek

Nehoda a dárce

V roce 2016 byla 18letá Shreyi Siddanagowder obětí autobusové nehody. V důsledku vážných poranění jí musely být amputovány od loktů dolů obě paže. Rok poté podstoupila 13hodinový zákrok provedený týmem 20 chirurgů a 16 anesteziologů. Transplantované ruce pocházely od 21letého muže tmavší pleti, který zemřel kvůli nehodě na kole.

Během následujícího roku a půl zlepšila motoriku svých paží a rukou díky fyzioterapii. Ty jsou nyní plně funkční. Postupně se stávaly štíhlejší než v době transplantace. Nečekanou změnou byla změna barvy kůže, která byla postupem času více a více podobná jejímu tónu pleti.

Co způsobuje změnu barvy končetin?

Lékaři se domnívají, že za změnu barvy jejich nových končetin může menší produkce melaninu (hnědého až černého pigmentu, který se vyskytuje v tělech rostlin, živočichů i prvoků), než jaká byla v těle dárce.

Dosavadní vysvětlení pro „zženštění“ rukou je, že se svaly přizpůsobují svému novému nositeli. „Nerv začíná vysílat signály - nazývá se to reinervace - a svaly fungují podle potřeb těla,“ Avšak k potvrzení příčin je nutný další výzkum.

Může být transplantována končetina komukoli, komu chybí?

Kandidáti na transplantaci rukou musí podstoupit konzultaci a spoustu vyšetření - ty mohou trvat až několik měsíců. Je nutné posoudit celkové zdraví pacienta pomocí krevních testů a rentgenů. Důležitý faktor je také funkce nervů v končetinách. Vhodní uchazeči jsou poté umístěni na čekací listinu. Spárování s dárci rukou probíhá na základě několika faktorů, jakými jsou např. krevní skupina, velikost rukou a barva pleti.

Operace Shreyi byla první dvojitou transplantací rukou v Asii a první intergenderovou transplantací končetin na kontinentu. „Jsem první ženou na světě, která má mužské ruce.“

Jak operace probíhá

Nejprve se musí pacientovi omezit průtok krve do končetiny pomocí škrtidla. Poté jsou na kůži provedeny řezy a jako první se spojují kosti - konkrétně loketní kost pomocí T-dlaždice (dlaždice, která mají tvar písmene „T“ - umožňuje vytvářet rovné a pevné spoje). Druhá dlaždice spojuje ze strany vřetení kost. Následuje připojení šlach.

Kontrola funkce šlach probíhá zatáhnutím za konkrétní šlachu, které způsobí pohyb prstu. Dalším krokem je rekonstrukce nervů pomocí silného mikroskopu a šití. Stejný postup se používá při sešívání tepen. Jako poslední jsou sešívány žíly.

Poslední fází operace je odstranění škrtidla a následné pozorování, zda se transplantovaná končetina správně prokrvuje a zbarvuje. Je také nutné kontrolovat správnou pulsaci tepen. Pokud je vše v pořádku, chirurgové sešijí kůži.

Je nutné, aby pacient po operaci užíval léky, které potlačují imunitní systém a nedošlo k odmítnutí nové ruky organismem. Posledním krokem je dlouhá procedura fyzioterapie.

zdroje:

https://www.livescience.com/hand-transplant-skin-lighten.html

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/12/mystery-transplanted-hands-changed-match-new-owner/

https://vm.tiktok.com/ZGeU8KH36/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám