Hlavní obsah
Jídlo a pití

Cukroví: proč se letos nedaří?

Foto: Tereza Pšeničková

Na Cukráře roku by to nebylo, ale hlavně, že chutnají.

Jedná se konkrétně o rohlíčky, které jsou sice chuťově tak, jak mají být, ale tvar není dle očekávání. Proč?

Článek

Jak jsem zaznamenala v příspěvcích na Facebooku ve skupinách s obsahem vánoční cukroví - zklamané kuchařinky tam ve velkém postují fota svých nepovedených kousků, jednoho z nejoblíbenějších druhů cukroví - rohlíčků a prosí o radu. Dušují se, že pečou roky dle stejného receptu a surovin a vždy se jim povedly. A nyní hotová katastrofa! A zbytek těsta letí do koše! Toto přece nejde dát na stůl! Tyto tvary rohlíčků mi jsou však dobře známy z mých pokusů, protože od doby, co jsem začala pravidelně každý rok péct vánoční cukroví se mi rohlíčky „povedly“ vždy takto viz úvodní foto a nechápala jsem, čím to je. Zejména, když jsem viděla u příbuzných ty jejich pevné podkovičky či půlměsíčky, co drží tvar a právem si zasluhují název rohlíček.

Doma jsme rohlíčky nikdy nepekly, jen linecké, kterých pak bylo více druhů díky tvarům, náplní, polevám a zdobení. A jahodovou a meruňkovou marmeládou, máslovým krémem samotným i doplněným kakaem, mletými ořechy nebo kávou. Polevy světlá, tmavá, růžová. A na ně buď lískový oříšek nebo vlašský. A pak ještě pracny - světlé s oříšky a tmavé kakaové. Takové ty velké, co se mačkaly do formiček. Dosud je mám schované. I některá vykrajovátka.A bohatě to stačilo.

Takže po tom, co jsem se dala do pečení a zkoušela různé druhy, co jsem našla zejména ve starých časopisech, které jsme mívali doma, tak moje rohlíčky, které dle mého skálopevného rozhodnutí, že ty nesmí o vánočních svátcích na stole chybět, vypadaly vždy takto. A teď vidím, že nejsem sama. Avšak nyní se tvaru, který není žádoucí pro toto sváteční pečivo, podivují i zkušené ženy v domácnosti. A prosí o radu čím by to mohlo být.

A rady se sypou vzápětí: „Za to může kvalita másla a mouky.“ Ne, je to tím, že málo propracujete těsto." Kdepak, málo lepku." „Záleží, co máte za mouku a na poměru tuku.“ „Musíte mít pořádně vyhřátou troubu.“ Jiná má zkušenost, že je to druhem ořechů, že s vlašskými to bylo špatné, ale s lískovými už v pořádku. Anebo že byly moc mastné či nesprávně umleté. Další radí nedávat jen máslo, ale půl napůl s Herou. Jiné zase tvrdí, že je to rozhodne značkou mouky a jedna je zmíněna hned několikrát, že je na pečení nejhorší. Přitom její název zní jako příslib pečícího úspěchu. Mezitím se tam také objeví „motivační“ fota těch, kterým se rohlíčky povedly a ujištění, že jim se nic takového neděje. Což jistě potěší, když se ptáte proč vám se nedaří. A nakonec to rozsekne tvrzení, že je to nekvalitními surovinami obecně, protože všechny už tu stojí za starou belu.

Ono by to mohlo být i receptem, ze kterého vzejdou takovýto „rozlezenci“ cíleně. Já si pamatuji, že bývaly rohlíčky, které měly tento tvar, ale byly pevné a asi centimetr vysoké. Mívali jsme je ve spíži, ale už nevím, zda jen kolem Vánoc, nebo celoročně. Byly v dlouhé obdélníkové krabici bílé barvy, kterou doplňovala oranžovočervená a modrá. Chodila jsem na ně, kdykoli jsem dostala chuť. Třeba je také někdo pamatuje. I na tajné chození pro ně, když se nikdo nedíval. A ty právě nebyly žádné měsíčky ani podkovičky, ale vypadaly podobně jako tyto „nepovedené“. Ale byly tvarově úplně stejné, takže asi z formy.

Tedy kuchtičky chtějí znát příčinu, aby se jim toto už nestávalo a ty, které se do pečené ještě nepustily když to vidí, tak oznamují, že se na to pečení letos radši vybodnou, aby nebyly zklamané.

Můj tip je, že je to možná hodně povoleným máslem v těstě a vyšší teplotou pečení, jenže já jsem ho dala vždy na chvíli, anebo do druhého dne do chladu a pak teprve tvarovala. Ale možná jsem právě tvarovala moc dlouho. Recept, který mám je na rohlíčky bez ořechů a na přilehlém fotu jsou ukázkové půlměsíčky.

Anebo za to může použití rozmrazeného másla ze zahraničí, které se k nám nedávno dostalo v rámci masivně uvolněné staré mrazírenské zásoby a kterému končí trvanlivost a musí se rychle prodat, jak prozradil mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Poznat se to nedá, protože evropská legislativa umožňuje takové máslo neoznačovat a v obchodě vám tuto skutečnost sami od sebe také určitě nesdělí, aby se člověk mohl rozhodnout zda si ho na základě této informace koupí či ne. Ale bylo levné, Vánoce na dohled a tak přišlo vhod a vykoupilo se.

Ale zase se objevila tvrzení podložena vlastními zkušenostmi, že i když pekly z rozmrazeného másla z vlastního mrazáku, nic takového se jim nestalo a rohlíčky byly jedna báseň.

Já jsem si minulý rok pořídila pevnou formu a byly naprosto dokonalé. Jeden jako druhý, což zase některé domácí pekařky tvrdí, že to není ono. Ale mně se líbily a konečně jsem měla skutečné rohlíčky. Letos jsem také chtěla použít formu, jenže po vytažená jsem zjistila, že mi na několika místech zrezla, takže jsem ji nemohla použít a opět tvarovala rukama s tím, že budu doufat. A opět - rozlezenci.

Foto: Tereza Pšeničková

Minulý rok z formy se povedly.

Čím to tedy je se asi nedozvíme, různé postupy a zkušenosti, ale aspoň vidím, že se to neděje jen mně a pečení rohlíčků bude vždy takové „buď a nebo“, pokud budeme tvořit ručně. Což už příště nebudu. A když nebude forma, nebudou ani rohlíčky.

Hlavně ať chutnají a je klid a pohoda. Užívejte nejen pečení vánočního cukroví, ale i nadcházející svátky vánoční.

Zdroje:

facebookové skupiny s tématem vánoční cukroví

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/superlevne-maslo-na-co-si-dat-pozor-kdyz-pouzivate-rozmrazen/r~7e9db8b6cf8011f0b589ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz