Hlavní obsah
Knihy a literatura

Beletrizovaný životopis Jane Austenové popisuje autorčinu vnitřní motivaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Jane Austenová: Slova a cit

Patřím mezi velké fanynky Jane Austenové, její knihy znám skoro zpaměti. Proto jsem uvítala vydání zbeletrizovaného životopisu této anglické romanopiskyně s tím, že se dozvím zase něco nového.

Článek

To se tak úplně nestalo. Problémem životopisců Jane Austenové je to, že krom jejích knih se dochovaly pouze dopisy, které jsou ovšem značně neúplné. Její rodina se snažila, aby se na ni pohlíželo v tom nejlepším možném světle. Vždyť i první životopis sepsal její synovec a odborníci se shodnou na tom, že si Jane přikrášlil. Proto je v životě oblíbené autorky i několik hluchých míst, o kterých netušíme zhola nic a která tedy nabízí prostor pro naši obrazotvornost.

Toho ve svém knize Jane Austenová: Slova a cit využila německá autorka Catherine Bellová, která se svým čtenářům snaží zprostředkovat několik etap z života Jane Austenové. Kniha neobsáhne všech 41 let, ale jen několik měsíců, které byly podle Bellové pro Jane Austenovou nejdůležitější. A jsou to kupodivu období, kdy se měla údajně zamilovat či dostat nabídku k sňatku.

Pro mě je to kámen úrazu. Spisovatelka Catherine Bellová celý bohatý život Jane Austenové zasadí do rámce nenaplněného milostného citu. Jenže i sami moderní životopisci se neshodnou, zda opravdu byla do toho kterého muže zamilovaná, protože sama v dopisech leckdy milostné vztahy shazovala. A i v jejích knihách (stejně jako v jejím životě), je láska až na druhém místě.

Co se mi naopak líbilo, byl popis těžkého údělu ženy na konci 18. a počátku 19. století, kdy před sebou měla dívka z lepší společnosti pouze dvě možnosti. Buď se vdá, nebo ji čeká těžký úděl staré panny. Jane Austenová se z těchto škatulek toužila vymanit, a to se jí i povedlo pomocí slavných románů. V tomhle zdá se mi Bellová její vnitřní motivaci zvládla na výbornou. Také velmi kvituji nádhernou obálku knihy.

Román není vyprávěn lineárně, ale pomocí různých časových skoků, takže orientace v čase je poněkud obtížná. Pokud si toužíte přečíst knihu o tom, jak asi mohl vypadat život spisovatelky v 19. století, kniha vám to zprostředkuje, pokud ovšem chcete opravdu poznat život Jane Austenové, sáhněte raději po klasickém životopisu.

PŘEČTETE SI TO, POKUD: máte rádi zbeletrizované životopisy.

NEČTĚTE TO, POKUD: vás zajímají spíše než smyšlenky fakta. V tom případě doporučuju životopis Jane Austen z pera Lucy Worsleyové.

BELL, Catherine. Jane Austenová: Slova a cit. Praha: Kontrast, 2023. ISBN 978-80-277-1125-3.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz