Hlavní obsah
Knihy a literatura

Do knihy se může psát aneb fenomén knižních štafet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: günter/Pixabay

Knihy

Moje maminka mi vždy říkala, že do knih se nepíše. Teď tuto poučku občas porušuji. Účastním se totiž takzvaných knižních štafet.

Článek

Stalo se vám při čtení někdy to, že by vás napadla nějaká myšlenka, o kterou byste se rádi podělili s nějakým jiným čtenářem? Baví vás rozebírat děje knih a myšlenky autorů, jenomže ve svém okolí nemáte dalšího čtenáře podobného vkusu? Je vám líto utrácet plnou cenu za knihu, ale knihovnu máte daleko, nebo v ní nemají nejnovější tituly? Pokud jste odpověděli alespoň jednou ano, zkuste se zapojit do knižní štafety.

Co to je?

Knižní štafeta má většinou podobu krabice, která putuje od jednoho čtenáře ke druhému, aby se nakonec dostala ke svému odesílateli. Obsahuje knihu, co si všichni společně chtějí přečíst a připojit k ní své myšlenky. Pokud se jim kniha nelíbí, dočítat ji nemusí, prostě ji pošlou dalšímu čtenáři v řadě. Počet čtenářů, mezi kterými štafeta putuje, se liší. Hlavně podle toho, jaký je o knihu zájem. Většinou je to mezi 5 – 15 čtenáři. Ve větším počtu už v tom začíná být trochu chaos. Na přečtení knihy dostane čtenář zhruba jeden měsíc, takže se může stát, že k vám klidně kniha doputuje až za rok. Je proto třeba s tím počítat.

Druhy knižních štafet

Knižní štafety se dají rozdělit na dva druhy – knihy, do kterých se píše a knihy, u kterých je to zakázáno. Pokud se nepíše přímo do knihy, vysílá zakladatel štafety společně s knihou i sešit na poznámky. Já osobně mám radši štafety, u kterých se může psát přímo do knihy, protože to dohledávání poznámek v sešitu strašně zdržuje. Ale znám zase štafetáře, co to mají naopak.

Obsah krabice

V krabici knižní štafety najdete různé věci. Tou nejdůležitější je samozřejmě kniha, ale štafeta by měla obsahovat i další náležitosti. Většinou v krabici naleznete i průvodní dopis, který vás seznamuje se základními pravidly štafety, a pak také sešit na poznámky. Co nesmí chybět, to jsou rozhodně lepíky. Barevné označovavače, které se lepí na místa v knize, kde napíšete své poznámky. Právě podle barvy se rozlišuje, kterému čtenáři patří jaká poznámka.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Kniha, lepíky, propisky

A další obsah se už může lišit. Někdo posílá i barevné propisky či zvýrazňovače, aby barva textu ladila s barvou lepíku. Někdo také posílá drobnosti ke zpříjemnění čtení – čaje, bonbony, sušenky, nebo nějaký drobný dárek, jako je záložka či svíčka. Bývá také zvykem za štafetu zakladateli poděkovat a poslat nějakou drobnost i jemu takzvaně „za knihu“. Ale to je na bázi dobrovolnosti a rozhodně to po vás nikdo nebude chtít.

Jak se zapojit

Nalákala jsem vás a toužíte se do nějaké knižní štafety zapojit? Můžete mě začít sledovat na instagramu , čas od času nějakou štafetu do světa vyšlu. Nebo můžete sledovat profil, který sdílí nabídky ostatních štafetářů. Pokud nemáte instagam, tak podobná skupina existuje i na Facebooku. No, a pokud nevlastníte ani jedno, můžete mi napsat e-mail, něco vymyslíme.

Přihlásím se do štafety, co dál?

Přihlásili jste se do štafety? Skvělé! Teď ještě musíte počkat, zda vás vyberou. Občas se holt stane, že zájem o štafetu je větší, než míst v ní. Nezoufejte, určitě za pár dní narazíte na nabídku další štafety, která by vás lákala.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Tuhle krabici se štafetou budu zítra odesílat.

Pokud vás vyberou, tak můžete začít jásat. Knihu si přečtete i s poznámkami ostatních štafetářů. Budete přizváni do společného chatu, kde se dozvíte všechna pravidla štafety a dohodnete si pořadí, v jakém budete knihu číst. Být první má tu výhodu, že se ke knize dostanete nejdříve, ovšem nevýhodou je, že si nepřečtete žádné poznámky, protože tam ještě žádné nejsou. Své místo ve štafetě vybírejte s rozvahou. Úplným začátečníkům doporučuji, aby alespoň poprvé nešli úplně první. A až si jednu štafetu přečtete, budete už zkušený štafetář. Propadnout knižním štafetám lze velmi snadno. Navíc poznáte kupu dalších knihomolů.

A kolik to všechno stojí? Zakladatelé vysílají své štafety bez nároku na finanční odměnu, takže přímo za možnost přečíst si knihu nic neplatíte. Ale pozor, knihu musíte poslat dalšímu v řadě, takže je nutné mít na paměti, že aspoň poplatek za poštu musíte obětovat.

Můžu i já vystat štafetu?

Určitě ano, čím víc lidí oddaných štafetám, tím pro nás čtenáře líp. Můžete svou štafetu nabídnout kamarádům a známým, nebo se přidat na instagramu do štafetové komunity a nabízet štafety tam. A pokud byste měli jakýkoliv dotaz, můžete mi napsat, ráda podám pomocnou ruku. Knižním štafetám zdar!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz