Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha Marion vypráví příběh té, co vychovala královnu Alžbětu II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Marion: Guvernantka královské rodiny

Na pultech knihkupectví se objevila kniha Marion: Guvernantka královské rodiny od Fern Brittonové. Jedná se o beletrizovaný životopis ženy, která zasvětila svůj život výchově britské panovnice.

Článek

Dcery britského prince nutně potřebují guvernantku. Volba padne na Skotku Marion Crawfordovou, která z nich má vychovat moderní ženy a dbát o jejich vzdělání, zdraví a štěstí. O její štěstí se nikdo nestará, a ona tak svá nejlepší léta obětuje rodině pozdějšího britského krále Jiřího VI. S mladými princeznami prožije krušná léta válečná i svatbu starší z nich. Pak ale publikuje knihu svých vzpomínek a o své výsostné postavení v monarchii přichází.

Fern Brittonová ve své knize Marion: Guvernantka královské rodiny předkládá beletrizovaný životopis Marion Crawfordové, milované Crawfie, guvernantky britské panovnice Alžběty II. a její sestry Margaret. V románu se dozvídáme, jak se ke své zajímavé práci dostala a jaká byla motivace její zrady. Protože té se bezesporu dopustila, když porušila základní pravidlo - o tom, co se děje za zdmi paláce, se nemluví. A o svých letech ve službě po konci kariéry rozhodně nemlčela.

Příběh je podán velmi čtivou formou, knihu téměř nelze odložit. Toužíte vědět, jak to bylo dál i přes to, že nějaké základní povědomí o událostech už máte. Brittonová při psaní využila nejen Crawfordové memoárů, ale také deníků královského sekretáře sira Allana „Tommyho“ Lascellese, na něhož se vyprávění taktéž soustředí. Zrovna jeho postava si v částech, kde vystupuje, krade celou knihu pro sebe, až člověk lituje, že o něm také nějaká nevyšla.

Nejzajímavější na knize je však popis běžného života představitelů britské monarchie od začátku třicátých do konce čtyřicátých let. Životopis podává i zajímavé svědectví o přelomových událostech té doby, jako byla abdikace krále či válka. Samotná postava Marion mi k srdci příliš nepřirostla, protože byla hodně naivní a nechala se sebou lehce manipulovat. Těžko říci, zda byla taková i v běžném životě, nebo zda je to jen autorčina licence. Marion nikdy neprozradila, co jí k její zradě vedlo, proto si Brittonová vymyslela svůj vlastní, uvěřitelný důvod.

Velmi mě taky zarazil pohled na královnu matku (Alžbětu Bowes-Lyonovou), která z knihy vychází jako silně panovačná, nesympatická žena, co nebere ohledy na nikoho kolem sebe. Doteď jsem z literatury, seriálů či dokumentů na ni měla pohled úplně opačný.

Přes výše popsané drobné výtky se jedná o velmi kvalitní knihu, která čtenáře vtáhne do děje a obohatí jeho znalosti o moderních britských dějinách. Bonusové body si zaslouží také krásná obálka, takže to bude knize slušet v každé knihovně.

Za mě lepší 4* z 5* a vydejte někdo něco o Tommym.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá, jak to v minulém století chodilo na britském královském dvoře, a co vše je člověk ochoten udělat pro své panovníky.

NEČTĚTE TO, POKUD: jste odpůrcem monarchie či beletrizovaných životopisných děl.

Knihu jsem dostala k recenzi od nakladatelství Beta Dobrovský.

BRITTON, Fern. Marion: guvernantka královské rodiny. Přeložil Tomáš KURKA. Praha: Beta, 2023. ISBN 978-80-7593-531-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz