Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha Na kuchyňské frontě vypráví o ženské síle v nelehké době

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vaření

Že vykouzlit lahodné pokrmy jde i s velmi omezenou spižírnou se budeme přesvědčovat asi čím dál častěji. Ovšem za druhé světové války to bylo umění, ve kterém se i mohly pořádat soutěže.

Článek

V průběhu 2. světové války byla celá řada zemí nucena najet na přídělový systém. Bylo tomu tak v Československu, bylo tak tomu i ve Velké Británii, která při zásobování závisela na dodávkách ze zámoří a na vlastní zemědělské produkci, jejíž rostlinná složka se musela rychle rozšířit. Není proto divu, že potravin nebylo mnoho a tehdejší vláda se snažila propagovat skromné vaření. Sloužil jim k tomu veleúspěšný rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě. Tím se nechala inspirovat Jennifer Ryanová ve stejnojmenné knize.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Na kuchyňské frontě

Vedení rozhlasové BBC se rozhodne, že by nebylo od věci k hlasateli přizvat i ženský hlas, a tak uspořádají kuchařskou soutěž o nejlepší pokrmy z přídělových potravin. Vítězka bude novou hvězdou kuchařského pořadu. Do soutěže se přihlásí čtyři ženy. Každá má jiný důvod, ovšem každé z nich může účast v soutěži a případná výhra změnit život. Vdova, bohatá panička, její služka a svobodná matka mají tolik co ztratit, ale získat mohou mnohem víc.

Není na škodu si občas připomenout, že za války to mají těžké všichni. Nejen muži na frontě, ale i jejich ženy, které kromě neustálého strachu o životy svých milovaných musí podnikat neustálý zápas o prostou skývu chleba. Kniha Na kuchyňské frontě vypráví o nezdolné síle čtyř žen, které si i přes nepřízeň osudu chtěly vydobýt své místo na slunci a získat o něco lehčí život. Vypráví také o přátelství, naději a v neposlední řadě o vaření. To bylo plné improvizace, kdy léty prověřené recepty neměly využití, protože surovin bylo pomálu.

Na kuchyňské frontě je napsaná lehkým jazykem, kladné postavy jsou velmi sympatické a plné života, padouši jsou špatní již od prvních řádků a nikdo z nich nešustí papírem. Příběh krásně plyne, kapitoly jsou pokaždé zaměřeny na jednu z hrdinek, takže každá z nich má dostatek prostoru. Kniha je proložená dobovými recepty, které postavy v průběhu příběhu vaří. Autorka si dala tu práci a prošla historické kuchařky z druhé světové války, tudíž recepty jsou opravdu autentické. Klidně si je můžete uvařit, což je dobře, protože tipů na levnou a přesto chutnou kuchyni není nikdy dost. Najdete tam vše od předkrmu po zákusek.

Kvitovat musím i nádhernou grafickou úpravu knihy. Je vidět, že si s ní nakladatelství Ikar dalo práci. Na omak je kniha příjemně papírová, obálka vypadá, jak kdyby k nám propadla časem ze 40. let a ta kostkovaná ořízka je pastvou pro oko.

Za mě určitě 4*/5* a jdu si něco uvařit.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi historické knihy, knihy o ženském přátelství či knihy o vaření.

NEČTĚTE TO, POKUD: neradi vaříte nebo se vám nelíbí kuchařské soutěže. Ale na Peče celá země kouká snad každý, ne?

RYAN, Jennifer. Na kuchyňské frontě. Přeložil Petra KLŮFOVÁ. Praha: Ikar, 2023. ISBN 978-80-249-5038-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz